Måndag 17.4 kl 12-16

Akvarellfesten!

Konstnärsledda workshops
Verkstäder

Kom och utforska akvarellens underbara värld tillsammans med oss! Under dagen fylls museet av konstverkstäder för alla åldrar. Vi bjuder in till flera konstnärsledda workshops och hoppas på en riktig akvarellfest!
Drop in, fri entré!

Dessutom pågår museets utställningar såväl som konstvandringens samlingsutställning i Fria verkstaden. Missa inte de extrainsatta visningarna kl 14 och 16!
 

KONSTNÄRER & WORKSHOPS:

ANNA BERGMAN / En undersökning i tuschens materialitet
Workshopen tar sitt utgångspunkt i tuschens historia. Vi avsäger oss alla förutbestämda former och påstådda tekniker och försöker forma ett eget språk med tuschen som utgångspunkt. Vi använder oss av papper, vatten, pipetter, tops, papper m.m. Tillsammans utforskar vi tuschens gränsland med fokus på måleri, intuition och teknik.

Om Anna Bergman: I monumentala målningar utmanar Anna Bergman gränserna för materialets möjligheter. I noggranna undersökningar av tuschens egenskaper i relation till yta, tid och storlek, arbetar hon metodiskt i långa processer. Hennes konstnärliga praktik utspelar sig till stor del i laboratoriet. Likt en strukturerad forskare gör hon färgblandningar av vatten och tusch som märks upp och loggförs med regelbundna mellanrum för att få fram ett exakt resultat. Processen fortsätter på canvasduken som spänns upp på golvet. I ett slags gravitationsfri zon förflyttar sig Anna över målningarna med hjälp av en bro på hjul. Ur växer ett vegetativt måleri utan horisont, ingen botten, inget tak. Som betraktare dras man in i ett abstrakt landskap utan början och slut. I Anna Bergmans konst anas en panteistisk hållning, en känsla av att naturen är besjälad. Läs mer på Annas hemsida.

BENJAMIN BJÖRKLUND / Måla djur med Benjamin
Nybörjare eller veteran spelar ingen roll! Du är varmt välkommen att delta i Benjamin Björklunds workshop under Akvarellfesten. Vi utgår från ett motiv som de flesta av oss någon gång gett oss på, nämligen djurens värld. Med utgångspunkt i det gemensamt bekanta utforskar vi akvarellens möjligheter. Under dagen kommer även besökare på distans att ges chans att delta, då Benjamin kommer att sända delar av dagen live på museets instagram (@nordiskaakvarellmuseet).

Om Benjamin Björklund: Med sina akvarell- och oljemålningar har Benjamin Björklund blivit något utav en konstkändis på instagram, med nästan 130 000 följare. Det som inspirerar honom är det han finner i sin vardag. Han porträtterar människor och djur, men snarare än faktiska avbildningar söker han att fånga känslan och karaktären hos det han målar. Se mer på Benjamins hemsida.

CAMIAPIA & ERIK ÖHRSTRÖM / En kopp med konst
Camiapia är konstnär, illustratör och bildpedagog. Erik är kaffekonnässör och restaurangchef på Vatten Kafé & Restaurang. Tillsammans bjuder de in till en workshop som aktiverar både händerna och smaklökarna.

Kaffe som färg är ingen ny företeelse. Människor har under många århundraden använt sig av olika ämnen från naturen för att skapa bilder. På senare år är det många konstnärer som plockat upp tekniken och använder den i sitt uttryckssätt. Olika kaffe ger olika intensitet i färg och olika nyanser. När man målar med kaffe använder man av fördel samma teknik som akvarell eller flytande tusch med pensel på ett tjockare papper. Fördelen med kaffe är att det är billigt, giftfritt, passar alla – och det är gott! I samband med workshopen är deltagarna därför även välkomna att delta i avsmakning av “färgen”. Introduktion sker varje hel- och halvtimme.

Om Camiapia: "Ända sedan jag var liten har jag låtit nya världar växa fram i berättandet av världar som inte finns som föds med hjälp av färg och form. Uttrycken har varit många med hjälp av måleri, teckning, grafik, skulptur, textil och mycket mer. Estetiken har varit den samma men figurer som betraktat åskådaren. Med ett sinne för detaljer och en svart komik. Efter många år av akvarell och tusch kom kaffet och också ville leka. Det resulterade i många live målningar och utställningar. Kaffet gav nya nyanser och laveringar och tillsammans med tusch bjöd det in till en ny värld av bilder som berättade vidare om landet Brunobananiens invånare."
Utöver en mängd utställningar har Camiapia haft uppdrag för bland annat Ellos, Arla, Göteborgs stad, Pride, Vetenskapsfestivalen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Se mer på Camiapias Instagram.

Dessutom:
NORDISKA AKVARELLMUSEET / Gör en akvarell-GIF!
Påsklovsverkstad! Vi leker med animation och låter våra akvareller bli till digitala rörliga bilder. Måla flera liknande bilder och skapa en illusion av rörelse – gör en akvarell-GIF! Tagga dina verk med #akvarellgif. Läs mer på hemsidan.