Söndag 14.4 2019 kl. 15

Film / The Day the Sun Fell

Av regissören Aya Domenig
Film

I samband med vårens utställning med konstnären Leiko Ikemura vänder vi blicken mot Japan och visar två filmer av de japanfödda regissörerna Naomi Kawase och Aya Domenig. Trots att Leiko Ikemuras konst starkt präglas av en västeuropeisk konsttradition, bär den med sig en japansk själslighet. Under våren väljer vi därför att förflytta oss närmare Japan med hjälp av två regissörers synvinklar på det japanska samhället.

The Day the Sun Fell
Den schweizisk-japanska filmskaparen Aya Domenig är barnbarn till en man som var läkare vid Röda Korset under atombombningen av Hiroshima 1945. I sin dokumentärfilm The Day the Sun Fell närmar hon sig sin avlidne farfar genom att samtala med en läkare och sjuksköterskor som under Hiroshima delade samma upplevelser. Men, samtidigt som hon samlar ihop minnen och upplevelser från dessa sista överlevande sker kärnkatastrofen i Fukushima och historien upprepa sig. Huvudpersonerna i The Day the Sun Fell har gjort det till sin uppgift i livet att outtröttligt kämpa mot tystnaden som råder kring atombombens medicinska och sociala effekter. Genom detta synliggör de en sedan länge undertryckt sida av Japans förflutna, som genom kärnkatastrofen i Fukushima smärtsamt tvingar sig tillbaka till många japaners medvetande.

Filmen visas med japanskt tal och engelsk text.

Längd: 78 min
Pris: Fri entré

Om regissören
Aya Domenig är född i Kameoka, i Kyoto. Hon bär dock ett japansk-schweiziskt medlemskap, då hon vid fyra års ålder flyttade till sin fars hemland Schweiz. Domenig har studerat socialantropologi, japanologi och film vid universitet i både Zurich och Tokyo. The Day the Sun Fell är hennes första dokumentära långfilm. Den hade sin premiär på the Locarno International Filmfestival i Schweiz och har sedan dess visats på filmfestivaler och i undervisningssyfte världen över. Den har nominerats och vunnit ett flertal priser, bland annat The Swiss Film Prize 2016.

Filmvisningar under våren
3.3 2019 – Under Körsbärsträden av Naomi Kawase
14.4 2019 – The Day the Sun Fell av Aya Domenig