Söndag 3.3 2019 kl. 15

Film / Under Körsbärsträden

Av regissören Naomi Kawase
Film

I samband med vårens utställning med konstnären Leiko Ikemura vänder vi blicken mot Japan och visar två filmer av de japanfödda regissörerna Naomi Kawase och Aya Domenig. Trots att Leiko Ikemuras konst starkt präglas av en västeuropeisk konsttradition, bär den med sig en japansk själslighet. Under våren väljer vi därför att förflytta oss närmare Japan med hjälp av två regissörers synvinklar på det japanska samhället.

Under Körsbärsträden
Sentaro är en tystlåten man som driver ett gatukök där det serveras japanska Dorayaki-plättar. När den 80-åriga änkan Tokue dyker upp förändras hans tillvaro. Sentaro är först motvillig när hon erbjuder sin hjälp i hans kök, men efter att ha smakat hennes recept på söt bönpasta ("An" - som också är filmens originaltitel) anställer han henne direkt. Detta får affärerna att blomstra, samtidigt som Sentaro och Tokues vänskap fördjupas.

Filmen visas med japanskt tal och svensk text.

Längd: 108 min
Pris: Fri entré

Om regissören
Regissören Naomi Kawase föddes i Nara, i syd-centrala Japan. Hennes både dokumentära och fiktiva filmer har fått stor uppmärksamhet, även internationellt, och hon har tilldelats ett flertal priser. År 1997 blev Kawase vid 27 års ålder den yngsta vinnaren av Camera d'Or (”Guldkameran”) vid filmfestivalen i Cannes, för sin debutfilm Suzaku (1997). Tio år senare vann hon även festivalens Grand Prix för filmen Mogari no mori (2007). Naomi Kawases filmer har varit både självbiografiska och berört samtida Japanska samhällsfrågor, med rollkaraktärer som nyanserat och utmanat bilden av till exempel kvinnoroller och individer med låg kulturell samhällsstatus.

Filmvisningar under våren
3.3 2019 – Under Körsbärsträden av Naomi Kawase
14.4 2019 – The Day the Sun Fell av Aya Domenig