GÖR! DO!

Kreativa videotips
Verkstäder

Låt konsten inspirera dig till kreativitet i sommar! Museets konstpedagoger har tagit fram filmer med tips på spännande sätt att skapa, på egen hand eller med familj och kompisar. Inspiration hämtas från konsten som visas, men uppgifterna kan utföras var du vill och de är filmade utanför museet.

Det finns fem olika uppgifter att ta del av:

Hitta ett djur att avbilda!

Naturen utanför Nordiska Akvarellmuseet är både vacker och spännande och vi är grannar med ett rikt djurliv. Hämta din inspiration i utställningen hos konstnärerna Bruno Liljefors och Lars Lerin när du skapar din egen bild av ett djur. Längs strandkanten vid Gråskärbadet rör sig många djurarter – kan du hitta ett djur att rita och/eller måla en bild av? Hur rör sig en krabba? Vilka färger har en strandskata?

Se avsnittet här.

Kompiskroki/Strandyoga

Maria Nordins verk Hands to Feet Pose är inspirerat av yogaställningen med samma namn. Nordins verk handlar om kroppen och upplevelsen av den. Att teckna kroki efter levande modell ingår troligtvis i de flesta konstutbildningar och är roligt, utmanande och lärorikt. Om ni är ett sällskap på två eller flera personer kan ni turas om att vara den som står modell och den som tecknar. Prova gärna lite krångliga eller utmanande poser – varför inte hämta inspiration från yoga? Två förslag: Trädet och Krigaren.

Se avsnittet här.

Blommor i fokus

Naturen är full av färg! Bernd Koberlings färgsprakande akvareller hämtar sina motiv från färg och form på marken i det isländska landskapet. Utanför museet växer det så det knakar i varenda klippskreva under sommaren. Leta upp en blomma! Ta reda på vilken sort det är – om den inte är fridlyst, plocka en – behåll och pressa som minne!

Se avsnittet här.

Meditation

Jongsuk Yoons stora väggmålningar kommer till i en process av meditation och koncentration. Platsen Skärhamn inspirerade henne i arbetet med att färdigställa målningarna. Välj en plats utomhus där du kan stanna en stund, sitta och blunda och lyssna. Vilka ljud hör du? Om du har tillgång till papper och penna – skriv ned det du kommer att tänka på utan att öppna ögonen. Vill du kan du omvandla det du skrivit till en dikt eller en bild i valfri teknik.

Se avsnittet här.

Berättande bild

Vi på Nordiska Akvarellmuseet är nyfikna på bild och berättande för barn och unga. I museets konstsamling finns originalbilderna till två av Eva Lindströms bilderböcker – Jag rymmer! (2006) och Alla går iväg (2015). Låt dig inspireras och skapa din egen berättande bild där flera karaktärer möts. Din bild kan exempelvis innehålla en ledsen häst som möter två andra djur, en glad och en arg. Vad händer och var befinner de sig? Tips! Vik ett papper på mitten och du kan skapa både framsida, baksida och mittuppslag som i en bok.

Se avsnittet här.

_____

De flesta av tipsen kräver inget mer än papper och penna, men om du vill fylla på med mer konstnärsmaterial så finns en mängd till försäljning i museets butik.

Dela gärna det du GÖR! med oss i sociala medier - använd gärna hashtaggen #akvarellmuseet