28.9 2021 kl. 19

Samtal Tjörn #1: Konstnären och havet

GIBCA Extended
Föreläsningar

Hur samexisterar havet och människan? Genom historien har det livsnödvändiga vattnet och oceanernas ofantlighet inspirerat och fascinerat. I detta samtal möts de två konstnärerna Anna Ling och Gunilla Hansson, som bägge har riktat blicken mot havet. Genom konsten närmar de sig detta element med en ibland naturvetenskaplig blick och skapar verk som pekar på havets förutsättningar när det delar planet med människan. Konstnärerna har även en direkt koppling till Tjörn och Nordiska Akvarellmuseet, då de ingår i museets samling. Under samtalet får vi en inblick i deras konstnärskap, samtidigt som vi zoomar ut för att få syn på globala och allmänmänskliga frågor.

Samtalet är en del av GIBCA Extended och livesänds på museets Facebook.

Vill du sitta i publiken?
Vi välkomnar även ett begränsat antal att lyssna och se samtalet på plats på museet. Att sitta i publiken är helt gratis, men föranmälan krävs. Du som deltar får inte bara se samtalet på scen, utan får också se hur det går till när vi direktsänder digitalt.

Förboka en plats här.

Anna Ling är konstnär och finns sedan fler år representerad i museets samling. Hon är uppväxt på Tjörn och i årets upplaga av Göteborg Internationella Konstbiennal (GIBCA) deltar hon med tuschmålningar som är baserade på fotografier av ålgräsängar sedda ovanifrån utanför Tjörn. Verken Zostera marina #1-5 uppkom när konstnären frågade sig varför det inte längre fanns lika mycket fisk i vattnet där hon fiskat som barn.

Gunilla Hansson är konstnären bakom det offentliga verket Sjungande invånare som sedan år 2001 ses utanför Nordiska Akvarellmuseet i form av en text inristad i plankorna på bryggan. Upphovet till verket är en tidningsnotis om en ögrupp som hotas att sväljas av Stilla havet när havsnivåerna höjs världen över. I sin konst undersöker Hansson ofta vatten ur olika perspektiv och platsens betydelse.

Samtal Tjörn / GIBCA Extended

Nordiska Akvarellmuseet och Tjörns kommun presenterar en samtalsserie som på olika sätt och ur olika perspektiv lyfter Tjörns historia och framtid. Tillsammans med inbjudna gäster diskuterar vi hur liv formas på havets villkor. Utifrån biennalens tema lyfts globala frågor direkt förankrade i öns historia, med ämnen som spänner från sillfiske och lokalhistoria, till klassfrågor och den globala klimatkrisen. Läs mer om biennalen här.

28 september kl. 19
Konstnären och havet
Medverkande: Gunilla Hansson och Anna Ling

12 oktober kl. 19
Ett hem vid havet
Medverkande: Jenny Stenberg och Lena Aldrin Jansson
Läs mer

9 november kl. 19
Öden på havet
Medverkande: Lennart Bornmalm och Simon Ekström
Läs mer

 

_____

Hur gör jag för att se livesändningen hemifrån?

Samtalet kommer att äga rum på museets Facebook. Klicka här för att komma till sidan där sändningen kommer att synas. Livesändningen börjar kl. 19 och du kan se den vare sig du har ett Facebook-konto eller ej.

Om du har ett Facebook-konto kan du markera ”Kommer” i evenemanget som du hittar här. Då får du en påminnelse strax innan sändningen börjar.

Om du missar sändningen kommer videon att ligga kvar på museets Facebook-sida efteråt.