Onsdag 8.8 2018 kl. 12–16

Ocean by Sight & Sound / Maria Hilmersson–Landgren

En del av Västerhavsveckan
Scen

Under Västerhavsveckan genomför Nordiska Akvarellmuseet projektet Ocean by Sight & Sound, med två konstnärer som utgår från havet och vattenlivet i sina verk. Ljudkonstnären Maria Hilmersson-Landgren skapar ett möte mellan musik och hav i ett akvarium. Verket presenteras i museets samlingssal. Samma dag genomför konstnären Gunilla Hansson, som ingår i Nordiska Akvarellmuseets samling, en verkstad med utgångspunkt i textverket Sjungande invånare på museets brygga. Läs mer om verkstaden här.

Både performance och workshop är öppna för alla som vill delta, fri entré.

Endless Wave, Concert / MARIA HILMERSSON–LANDGREN
Konstnären framträder med sitt performanceverk under följande klockslag: kl. 12.30, 14.00 och 15.30. Under övrig tid är besökare välkomna att uppleva verket på egen hand.

Endless Wave är ett möte mellan musikern och havet. Ett försök att tämja det otämjbara och obegripligt stora. Ett försök att isolera en melodi. Concert är en performativ del av verket som utspelar sig i ett akvarium. Akvariets insida bildar en vattenfylld scen där metallskulpturer flyttas runt av dirigentens händer. Det bildas ljud som fångas upp av akvariets väggar och spelas upp för publiken. Pjäsen handlar om det som händer under ytan när ingen ser. När en bit bråte sakta lotsas över havsbotten och ljuden som då uppstår, tonas ut och blir en del av havets sorl. Fri entré, ingen förbokning.

Om konstnären:
Maria Hilmersson–Landgren är en interdisciplinär ljudkonstnär som arbetar med performance, video och installation. I sina arbeten belyser hon gränsen mellan vad som är verkligt och inte. Vilka förutsättningar som är kompatibla med varandra, förhållandet mellan vad vi ser, hör och hur vi orienterar oss i det som existerar.

”I platser och objekt som jag möter kan det finnas melodier. Jag lyssnar och letar efter resonans. Ljud omger oss hela tiden och vi kan aldrig sluta höra dem, endast välja att inte lyssna. Likväl som vi kan lyssna noga, fokuserat. Mina verk finns i glappen som uppstår när vi försöker peka på ljuden och urskilja dem ur det oändliga sorlet. När vi försöker översatta dem till språk som vi förstår.”

_____

VÄSTERHAVSVECKAN – en temavecka för havsmiljön
​Västerhavsveckan är en temavecka för havsmiljön som arrangeras av Västra Götalandsregionen. Läs mer om programmet på deras hemsida.