Lördag 20.8 kl 12-16

Den stora teckningsfesten i Skärhamn 2016

Verkstäder

Kom och upptäck pennans och penselns möjligheter med oss! För femte året i rad bjuder museet in till en stor teckningsfest med en mängd öppna konstnärsledda workshops ute och inne. Vi hämtar inspiration från den brittiska organisationen The Campaign for Drawing och vill inspirera människor till att teckna för att se, tänka, hitta på och engagera sig! Teckningsfesten är en del av museets projekt Att teckna är stort

Alla workshops är kostnadsfria och pågår kl 12-16, kom och gå som du vill.

Workshop 1:

Tema: Veronicas svetteduk 
Ledare: Åse Frid 
Plats: Utomhus

I denna workshop jobbar vi med lakanstyg, tusch och väldigt mycket vatten. Inspiration hämtas från legenden om Veronicas svetteduk (Veronica är ett helgon som enligt traditionen torkade av Jesu blod med ett tygstycke medan han bar sitt kors. Efter avtorkandet ska en bild av hans ansikte ha framkallats på duken). Vi suggererar eller framkallar våra bilder med utgångspunkt i text och ord som vi använder som element i bilden. Du behöver dock inte utgå specifikt från text, det kan lika gärna börja med en tecknad bild av ditt ansikte, en blomma eller en krusning i vattenytan.

Om Åse Frid:
Åse Frid arbetar med text och bild. I sitt arbete intresserar hon sig för det som visas, sägs eller framförs, för utsagans förutsättningar och villkor i rummet. Frid skriver texter och använder språkliga element, främst poesi, som material i sina verk oavsett om mediet är akvarell, ljud, film eller teckning. Hon arbetar mycket med tid och det som händer i teckningsarbetet utan sin egen vetskap.

Workshop 2:

Tema: Mönster, ornamentik & klotter 
Ledare: Jenny Granlund
Plats: Fria verkstaden

​Workshopen är en promenad in i ditt eget personliga symbolspråk, livsmönster och världsbild. Att utan förutfattade meningar, pretentioner eller strävan att efterlikna någon eller något utforska vilka mönster, symboler, linjer som du filtrerar din varseblivning genom. Det kan inte bli fel för det finns inget förutbestämt resultat.

Om Jenny Granlund:
Jenny Granlund är utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och bor och arbetar i Trollhättan. För Granlund är teckningen med blyerts eller tusch den renaste,tydligaste och mest direkta formen till att undersöka och upptäcka. Hon använder linjen i form av mönster, ornamentik och klotter som stomme för att bygga upp bilden. Rytmen dem emellan används för att föra berättelsen framåt.

Workshop 3:

Tema: Serieteckning med Dotterbolaget!
Ledare: Dotterbolaget
Plats: Experimentverkstaden

Gillar du serier? Funderat på att göra egna? Eller är du kanske redan igång? Kom och teckna med Dotterbolaget! Passa på att skapa en serie eller bild under handledning av etablerade serietecknare! Under dagen hålls olika serie- och teckningsövningar för att sätta igång kreativiteten och inspirationen. Alla är välkomna, inga förkunskaper krävs! 

Om Dotterbolaget:
Dotterbolaget är ett feministiskt kvinno- och transseparatistiskt serieskaparnätverk. Deras syfte är att motarbeta de patriarkala strukturer som idag fortfarande genomsyrar seriebranschen, samt att stödja kvinnors och transpersoners verksamheter inom densamma. Dotterbolaget finns över hela Sverige och har lokalgrupper i bland annat Malmö, Göteborg, Stockholm, Gästrikland och Umeå.

Workshop 4:

Tema: Animation – en illusion av rörelse
Ledare: Nordiska Akvarellmuseet
Plats: Öppna verkstaden

Idag är vi omgivna av rörliga bilder. Samtidigt tänker vi sällan på vad rörliga bilder är. Det är lätt att tänka sig att när man ställer om kameran i mobiltelefonen från bild till video att man byter teknik eller på något annat sätt ändrar kamerans funktion. Det gör man inte. Även om det hade varit häftigt finns det ingen teknik för att skapa rörliga bilder – inget av det vi upplever som rörliga bilder är bilder som rör sig. I vår värld finns bara illusionen av rörliga bilder, skapad av att vår hjärna inte hinner med att uppfatta varje stillbild som visas på tv-skärmen. Det är ögats tröghet som gör att bilderna smälter ihop och vi upplever att de rör sig. En illusion av rörelse när vi egentligen ser många stillbilder i snabb följd. I denna workshop får du möjlighet att själv testa att göra dina stillbilder rörliga. Vi jobbar med stop motion och skapar våra egna animerade verk. 

Var rädd om miljön och samåk till oss!
Använd samåkningstjänsten We Are Together för att komma till oss. På det sättet är du rädd om både miljön och din plånbok.