Lördag 25.11 2017 kl 15

Vad är den japanska teceremonin egentligen?

Föreläsning och teprovning med Thomas Ekholm
Föreläsningar

Efter en inledande kopp grönt te ges en introduktion till den japanska tekulturen och dess historia. Teceremonin och de föremål som hör till presenteras, och vi får följa teets utveckling och historia i landet. Även om själva drycken är betydligt äldre, har kulturen kring  tedrickandet har sina rötter i 1100-talets Zen-buddhistiska tempel. Så småningom blev teet en högstatussymbol och en dryck för eliten. Idag ses det i vissa kretsar som en merit för kvinnor som står inför giftermål att behärska såväl tillredning som servering av drycken.

Vi får också veta hur man har betraktat och värderat konst och bruksföremål i Japan och hur det har påverkat vår västerländska uppfattning av ceremonin. Det kommer även att visa sig att Sverige har en unik relation till teceremonin. 

Thomas Ekholm är doktorand i japansk historia och kultur vid Göteborgs universitet.​

Fri entré.

_____

Efter föreläsningen erbjuds möjlighet att ta del av en variant av den traditionella teceremonin. Deltagarna serveras enligt tradition en japansk kaka först och därefter en kopp vispat te. Utförandet sker ståendes i ett avskilt rum för att alla enklare ska kunna se vad som sker. 
Max 8 deltagare.

Två tider finns att välja mellan:
16.45–17.15 (FULLBOKAD)
17.30–18.00 (FULLBOKAD)
(Observera att tiderna är ungefärliga)

Pris:
80 kr 
Förbokning:
0304–60 00 80
rec@akvarellmuseet.org

_____

Kombinera gärna med ett besök på Vatten Restaurang & Kafé!
Restaurangens öppettider (lördag): 17.30–22.00

Nordiska Akvarellmuseets öppettider (lördag):
12.00–17.00