Lördag 18.5 2019 kl. 14

Vernissage / Mats Gustafson

Vernissager

Varmt välkomna till invigningen av sommarens utställning!

Under våren visar Nordiska Akvarellmuseet en separatutställning med konstnären Mats Gustafson. Utställningen fångar skönheten i dess skiftande uppenbarelseformer. Det är detta som Mats Gustafsons konst i grunden handlar om.

I början av 1970-talet flyttade Gustafson till Stockholm för att utbilda sig på Konstfack och studera scenografi på det nybildade Dramatiska Institutet. Under tiden fick han jobb som illustratör för modemagasinet Femina och företaget Hennes & Mauritz, vilket inledde karriären som internationell modeillustratör. 1978 visades hans karaktäristiska bilder i den brittiska upplagan av Vogue. Detta ledde i sin tur till uppdrag för internationella designers och välkända varumärken. Mats Gustafson flyttade till New York och har sedan dess delat sitt liv mellan USA och Europa.

Så småningom slog han igenom även på den konstnärliga arenan. För Gustafson har modevärldens förutsättningar och den fria konsten aldrig stått i vägen för varandra. Han har en särskild känsla för akvarellens flyktiga temperament och rör sig obehindrat mellan modeillustrationer, naturmåleri och studier av kroppen. Detta visas i sommarens utställning, som presenterar verk från olika perioder i Mats Gustafsons skapande.

Läs mer om utställningen här.
 

Program för dagen

Kl. 14 
Museichef Bera Nordal hälsar välkommen och presenterar utställningen. Designprofessor Tom Hedqvist inviger utställningen.

Kl. 15
Konstnärssamtal: Bera Nordal och Tom Hedqvist samtalar med Mats Gustafson.

Kl. 14–16
​Vernissageverkstaden håller öppet för alla skaparsugna!