Horungen visas på SVT

På skärtorsdagen 13.4 visas Horungen av Knutte Wester i SVT 2 kl 20!

I november 2016 hade filmen världspremiär på den prestigefyllda filmfestivalen IDFA och sedan dess har den visats på Göteborgs Filmfestival, varit nominerad till Tempo Documentary Award, visats på bio, turnerat runt i Norden och stora delar av Europa. Men det är bara på Nordiska Akvarellmuseet som man har kunnat se filmen tillsammans med dess originalverk. 

Nu har hela svenska folket möjlighet att se filmen på TV i påsk. Fram till 23.4 finns möjligheten kvar att se såväl verken som filmen på museet. 

​Därefter reser filmen vidare över världen. 28 april tävlar Knutte Westers dokumentärfilm på Nordamerikas största dokumentärfilmsfestival Hot Docs. Där visas filmen i ett specialprogram i vilket festivalen plockat de bästa filmerna från världen. Knutte Wester beskriver känslan:
- Under de år jag arbetade med filmen så tänkte jag alltid att jag skulle berätta den lilla berättelsen, berättelsen om farmors uppväxt som jag kunnat utantill sedan jag var liten. Att filmen genom farmors berättelse skulle berätta om vår samtid, om oss människor. Men jag visste ju inte om jag lyckats, om berättelsen lyckats bli till en metafor eller till en lins att se vår värld genom. Men när de hörde av sig från Nordamerikas största dokumentärfilmesfestival och ville visa filmen i sitt flaggskeppsprogram World Showcase så tänkte jag att farmor hade lyckats. Hennes beslut att trotsa tabu och skam och berätta om sitt liv som horungen betyder något för andra människor. Att hennes berättelse liksom kan färdas över århundraden och kontinenter, och ändå tala till oss och till sin samtid.