Världens svettigaste konstrunda

Välkommen till Tjörn – platsen där konst möter triathlon.

På Tjörn älskar människor konst och kultur. Men de älskar också den actionfyllda uthållighetsidrotten triathlon. Så för tionde året i rad, mellan den 25 – 27 augusti 2017, kommer konsten och sporten att mixas i vad som kallas VÄRLDENS SVETTIGASTE KONSTRUNDA.

Bakom initiativet och den unika kombinationen står Nordiska Akvarellmuseet, Turistrådet Västsverige, Tjörns kommun, Södra Bohuslän Turism, Skulptur i Pilane och Tenson Tjörn Triathlon.

Under tre dagar fylls Tjörn med adrenalinfyllda atleter, nyfikna konstintresserade och glada påhejare i alla åldrar. Allt för att tillsammans njuta av konst och en tävling i världsklass. 

Och kombinationen är verkligen i världsklass. Sedan starten 2008 har Tenson Tjörn Triathlon växt till en av Sveriges största triathlontävlingar. Förra året lockades över 2000 triathleter från 20 länder till att tävla om vem som är bäst på att simma, cykla och springa runt Tjörn.

Nordiska Akvarellmuseet är en samlingsplats för konst baserad på vatten, pigment och papper. Vi har sedan premiären år 2000 löpande haft utställningar med väldens främsta konstnärer. Under Tjörn Triathlon fungerar museet som start och målgång, och bjuder då bland annat på Akvarelltriathlon – en spännande aktivitet där man vid tre stationer får testa tre olika sätt att måla akvarell på papper!

Skulptur i Pilane är också något helt unikt. Mitt i det bohuslänska kulturlandskapet samlas varje år skulpturkonst från några av världens ledande konstnärer. Parken är så speciell att den brittiska tidningen The Guardian utsåg parken till en av Europas tio vackraste skulpturparker 2016.

Men nu är Världens svettigaste konstrunda mer än så! En av årets nyheter är en karta över konstrundan och att sträckan mellan Skärhamn och Pilane har märkts upp med skyltar. Detta möjliggör att vem som helt kan ta en runda och njuta av fantastisk konst och den vackra miljön på Tjörn.

Du kan ladda ner foldern som innehåller karta över sträckan och mer information om Världens svettigaste konstrunda här.