14.10 201827.1 2019

Carmen Olsson & Martina della Valle

Butoh möter Ikebana / samtida rörelse och traditionell stillhet

Projektet Butoh möter Ikebana / Samtida rörelse och traditionell stillhet genomfördes i samband med utställningen Japan – Spririts of Nature. Syftet var att undersöka vad som sker i mötet mellan två samtidskonstnärer som har gjort traditionella japanska konstarter till en del av sin praktik.

De inbjudna var fotokonstnären Martina della Valle från Italien, vid tiden aktuell med ikebana-projektet One Flower, One Leaf och butohdansaren Carmen Olsson från Uddevalla.

Under en vecka bodde de två konstnärerna i varsin gästateljé vid museet och utifrån pågående utställning och den omgivande miljön fick de utveckla sina respektive praktiker sinsemellan. Projektet var processbaserat och tog form under den vecka som konstnärerna spenderade på museet. Martina della Valle huserade under flera dagar i museets Fria verkstad.  Hon bjöd in nyfikna besökare att se mer av hennes konst och även hennes förberedelser inför en workshop som hölls under en helg. Under kvällarna tog Carmen Olsson utställningshallarna i besittning, där hon inspirerad av konsten framställde nya scenverk. Helgen 20–21 januari 2018 fick besökarna möta Carmen Olssons expressiva butohdans och sceniska närvaro, samt delta i Martina della Valles ikebanaworkshop, där hon tillsammans med deltagarna och floristen Satoko Hatayama gick ut i omgivningarna kring museet för att hämta vilda växter att arrangera och dokumentera. Kroppslig rörelse mötte meditativt arrangemang, det hårt kontrollerade mötte det vildvuxna. Det japanska mötte det bohuslänska.

I Thordénrummet presenteras fotodokumentationer, konstverk och ytterligare information om de båda konstnärernas praktiker och deras tid i Skärhamn.

Om Martina della Valle​
Fotografen Martina della Valle (född i Florens, Italien, 1981) tog examen 2003 vid Istituto Europeo di Design i Milano, Italien. År 2007 valdes hon till Corso Superiore di Arti Visive på Fondazione Ratti i Como och erbjöds ett tvåmånadersresidens i Paris av DENA-stiftelsen. 2009 inbjöds hon till Onomichi University och en månads vistelse i AIR Onomichi i Japan. 2014 fick hon ett residens i Paris genom Istituto Italiano di Cultura och Mois de la Photo.
Martina della Valles skapande tar avstamp i fotomediet. Hon är intresserad av de fysiska och mentala spår som ljuset lämnar, genom tid och rum. Hennes konst har många uttryck och gestaltas i olika tekniker som bilder, videoverk och platsspecifika installationer. Martina della Valle bor och är verksam i Berlin.

Om Carmen Olsson​
Carmen Olsson är koreograf och dansare, som med sitt nordiska och spanska arv har utvecklat en personlig stil av butoh – Mibudo. Under 1990-talet studerade hon butoh i Japan. Detta och ett senare möte med de japanska scenkonsterna No och Kyogen, har inspirerat hennes sökande efter ett eget dansspråk.
Sedan 1993 har Carmen Olsson arbetat med Body Weather som är en form av dans och performance, utvecklad i Japan av butohdansaren Min Tanaka och hans dansgrupp Mai-Juku.
Under 2004 medverkade Carmen Olsson i satsningen på sju kvinnliga koreografer på Dansens Hus i Stockholm. Projektet följdes av Sveriges Television som producerade ett K-special, Tro hopp och debuter. Under 2005 tilldelades Carmen Olsson Konstnärsnämndens Koreografiska Vistelsestipendium och arbetade med research i Spanien, vilket var utgångspunkten för föreställningen Skymningens handske.
År 2006 mottog hon Adlerbertska kulturstipendiet, med motiveringen: ”På ett plan kan hennes verk som koreograf och dansare sägas handla om en undersökning av rum-tiden. Utifrån ett genuint intresse för naturen och det kultiverade landskapet har Carmen Olsson framgångsrikt studerat japansk butohdans. Från den har hon hämtat en utmanande, ibland tålamodsprövande långsamhet och emotionell kontroll, som i hennes senaste verk på ett mycket personligt sätt ställts mot flamencons hetsigare temperament.”