12.223.4 2017

Horungen

Knutte Wester

Under tre år skapade Knutte Wester en teckning om dagen. Varje bild föreställer en scen i hans farmor Hervors historia. Det blev över 1000 akvareller och tuschteckningar. 670 av dem ligger till grund för den animerade dokumentären Horungen, berättelsen om Hervors dramatiska uppväxt som utomäktenskapligt barn i fattigsverige i början av 1900-talet. Som vuxen blev hon en av pionjärerna i kampen för kvinnors rättigheter. Hervors historia är en påminnelse om mekanismerna för social kontroll, avvisande och förtryck, men också ett bevis på möjligheten till en nödvändig samhällsförändring. Utställningen visar originalakvarellerna tillsammans med filmen.
På internationella kvinnodagen visas Horungen på Tempo Dokumentärfilmfestival i Stockholm där den också är nominerad till Tempo Dokumentary Award. Filmen kommer att sändas på SVT på skärtorsdagen 2017. Den utsågs tillsammans med andra filmer att representera Sverige på IDFA (International Documentary Film Festival) i Amsterdam i november 2016.

Om konstnären: 
Knutte Wester (f. 1977) arbetar med video, skulptur, teckning och installation. Han gick ut Konsthögskolan i Umeå 2003 och har deltagit i en rad grupp- och separatutställningar bland annat i Moskva, Johannesburg och Stockholm. 

Dokumentära inslag utgör ofta den röda tråden i Knutte Westers verk. Han är en berättare som med sitt ödmjuka förhållningssätt skildrar orättvisor, maktmissbruk och missförhållanden i det moderna samhället. Ofta berättar han om människor i nöd och ger röst åt dem som har svårt att göra sig hörda. 

Trailer:

 

Introduktion till utställningen: 

 

www.knuttewester.se