Måndag 22.4 2019 kl. 12–16

Akvarellfesten!

Konstnärsledda workshops
Verkstäder

Kom och utforska akvarellens underbara värld tillsammans med oss! Under dagen fylls museet av konstverkstäder för alla åldrar. Vi bjuder in till flera konstnärsledda workshops och hoppas på en riktig akvarellfest! Drop in, fri entré!

Dessutom pågår museets utställningar såväl som konstvandringens samlingsutställning i Fria verkstaden. Allmän visning kl. 14.
 

KONSTNÄRER OCH WORKSHOPS:
 

BJÖRN BERNSTRÖM, WINSOR & NEWTON  / Akvarellworkshop

I denna workshop kan du uppleva hela Winsor & Newtons Professional-serie och lära dig allt om akvarellfärg. Prova de senaste teknikerna, trenderna och Winsor & Newtons nya produkter tillsammans med Björn Bernström. Björn arbetar som konstnär och kursledare på heltid och har medverkat i separat- och samlingsutställningar både i Sverige och utomlands. Hans måleri rör sig kring ljus, kontraster och stämningar i ofta överraskande och pigmentstarka motivval. De workshops han leder handlar lika mycket om att lära sig pigmenthantering och tajming som färglära och komposition.
 

HELENE CALLESEN / Lera på papper

Vi experimenterar med lera på papper för att skapa horisonter och landskap. Trots det minimalistiska sättet att måla öppnar denna process för en oändlig mängd motiv. Känner vi igen någonting omedelbart eller blir vi utmanade och måste söka efter motiven? Helene Callesen är utbildad keramiker, med examen från Danmarks Designskola i Bornholm. I sitt arbete med lera har hon under de senaste åtta åren utmanat det traditionella naturmaterialet genom att använda det som färg på papper. Resultatet blir bilder som blandar lerans naturliga egenskaper och traditionellt måleri.

Under denna workshop används mycket vatten och målningarna kan därför ta tid att torka. De bilder som inte hinner torka under dagen kommer dock att sparas och kan hämtas hem vid ett senare tillfälle.
 

ELLEN EKMAN / Färg, form och figurer

Vi tar fasta på kreativiteten och lekfullheten och lämnar prestation och teknik åt sidan. I denna workshop utnyttjar vi akvarellens oförutsägbara kvaliteter för att utforska färg, form och figurer. Ellen Ekman är serietecknare och illustratör. Hon är utbildad på Serieskolan i Malmö och medlem i det feministiska seriekollektivet Dotterbolaget. Mest känd är hon kanske för sin strippserie Lilla Berlin, som med ironi skildrar dagens storstadshipsters. Idag arbetar Ellen Ekman dessutom som barnboksillustratör. I akvarell har hon till exempel illustrerat bilder till Lennart Hellsings älskade visa Här dansar Herr Gurka.