Flaskpostens Gåta

En digital skattjakt för hela familjen
Verkstäder

En vacker regnig dag seglade konstnären Hundertwasser in och lade till med sin segelbåt Regentag i Skärhamns gästhamn. Hans båda husdjur som var med ombord, en hund och en katt, hoppade i land och gav sig ut på upptäcktsfärd i Södra hamnen. Vid bryggan utanför Nordiska Akvarellmuseet fick de syn på något som låg och guppade i vattnet – en flaskpost! Tillsammans hjälptes de åt att fiska upp den ur vattnet. När de läste brevet blev de mycket nyfikna. Finns det en gömd skatt? En hemlighet? Genast började de leta efter fler ledtrådar.

Hjälp hunden och katten att lösa flaskpostens gåta och hitta korpens gömda skatt!

Vad är det och hur gör man?

Flaskpostens Gåta är en aktivitet kopplad till sommarens utställning på Nordiska Akvarellmuseet. Aktiviteten består av två delar:

– Tips på kreativa uppgifter
På sex platser i Södra Hamnen hittar du en betongplatta med en QR-kod som du skannar med din smarta mobiltelefon. Varje QR-kod leder till ett kort filmklipp där museets konstpedagoger berättar om hur du kan inspireras av konstnären Hundertwasser och skapa något själv. Ta gärna med dig papper och något att rita med.

– En skattjakt med gömda ledtrådar
I slutet av filmklippen har en klurig korp gömt sina ledtrådar i form av olika ädelstenar. För att lösa flaskpostens gåta behöver du memorera dessa. Genom att samla rätt uppsättning ädelstenar kan du nå korpens skatt.

Du hittar QR-koderna i närheten av följande platser:
1. Nordiska Akvarellmuseet
2. Skärhamns frys
3. Skärhamns gästhamn, hamnkontoret
4. Parkeringen uppe på kullen
5. Gråskärsbadet, stranden
6. Bockholmen, museets gästateljéer

Bläddra i bildspelet ovan för att se kartan eller klicka här för att öppna den i din telefon.