12.10 2021 kl. 19

Samtal Tjörn #2: Ett hem vid havet

GIBCA Extended
Föreläsningar

Semesterboende och turism eller arbetarbostäder och fiskenäring. En orts öde avgörs utifrån platsen den växer fram på och vilka som sätter sina spadar i marken. Vilka berättelser bär Tjörn på? Vilka bodde här och vilka välkomnas idag? Under samtalet minner vi om en tid med sjöbodar och sillfiske, samtidigt som vi skymtar morgondagens bebyggelser. Genom att lyfta platsens historia väcker vi frågor om vad det är att bygga ett samhälle vid havet och skapa gemensamma berättelser, samtidigt som varje invånares bakgrund präglar platsen.

Samtalet är en del av GIBCA Extended och livesänds på museets Facebook.

Vill du sitta i publiken? 
Vi välkomnar även ett begränsat antal att lyssna och se samtalet på plats på museet. Att sitta i publiken är helt gratis, men föranmälan krävs. Du som deltar får inte bara se samtalet på scen, utan får också se hur det går till när vi direktsänder digitalt.

Förboka en plats här.

Jenny Stenberg är seniorforskare på Göteborgs Universitet och egenföretagare i Apricus. Hon arbetar bland annat med forskning på Egnahemsfabriken på Tjörn, vars utgångspunkt är att bostadsfrågan är en gemensam angelägenhet och inte ett individuellt problem. Forskningen handlar om medskapande av bostäder där den som ska bo håller i taktpinnen i utformningen av små, billiga, bostadshus byggda med återanvända material och där designen utgår från platsen där huset ska stå.

Lena Aldrin Jansson är auktoriserad guide i Bohuslän och besitter stora kunskaper om Tjörns historia. I grunden är hon skolad naturvetenskapligt, men hennes stora kulturintresse har lett till att hon engagerat sig i att sprida kunskap om öns berättelser. Lena har dessutom länge varit aktiv i Nordiska Akvarellmuseets Vänförening och varit ledamot i dess styrelse.

På bild: Fotografi ur Klädesholmens museum Sillebuas arkiv.

SAMTAL TJÖRN / GIBCA EXTENDED

Nordiska Akvarellmuseet och Tjörns kommun presenterar en samtalsserie som på olika sätt och ur olika perspektiv lyfter Tjörns historia och framtid. Tillsammans med inbjudna gäster diskuterar vi hur liv formas på havets villkor. Utifrån biennalens tema lyfts globala frågor direkt förankrade i öns historia, med ämnen som spänner från sillfiske och lokalhistoria, till klassfrågor och den globala klimatkrisen. Läs mer om biennalen här.

28 september kl. 19
Konstnären och havet
Medverkande: Gunilla Hansson och Anna Ling
Läs mer

12 oktober kl. 19
Ett hem vid havet
Medverkande: Jenny Stenberg och Lena Aldrin Jansson

9 november kl. 19
Öden på havet
Medverkande: Lennart Bornmalm och Simon Ekström
Läs mer

 

_____

Hur gör jag för att se livesändningen hemifrån?

Samtalet kommer att äga rum på museets Facebook. Klicka här för att komma till sidan där sändningen kommer att synas. Livesändningen börjar kl. 19 och du kan se den vare sig du har ett Facebook-konto eller ej.

Om du har ett Facebook-konto kan du markera ”Kommer” i evenemanget som du hittar här. Då får du en påminnelse strax innan sändningen börjar.

Om du missar sändningen kommer videon att ligga kvar på museets Facebook-sida efteråt.