9.11 2021 kl. 19

Samtal Tjörn #3: Öden på havet

GIBCA Extended
Föreläsningar

Våra världshav har genom historien präglats av såväl drömmar som mystik. På andra sidan horisonten väntar det främmande och outforskade, men också det farliga och hotfulla. Havet har varit en arbetsplats och en flyktväg, och det har hållit människors livsöden i sina händer – öden som kunde sluta med döden. Under detta samtal ägnar vi oss åt historierna som formades på havet, men även vid strandkanten bland de som stannade vid hemmet.

Samtalet är en del av GIBCA Extended och livesänds på museets Facebook.

Vill du sitta i publiken?
Vi välkomnar även ett begränsat antal att lyssna och se samtalet på plats på museet. Att sitta i publiken är helt gratis, men föranmälan krävs. Du som deltar får inte bara se samtalet på scen, utan får också se hur det går till när vi direktsänder digitalt.

Förboka en plats här.

Lennart Bornmalm är universitetslektor på såväl Institutionen för biologi och miljövetenskap som Institutionen för marina vetenskaper i Göteborg, samt redaktör för sjöfartshistoriska tidskriften Länspumpen. Han är aktuell med boken Fraktare från Tjörn som redogör för ett hundratal fraktfartygs historier, båtar som alla har haft hemmahamn på Tjörn kring mitten av 1900-talet.

Simon Ekström är professor och lektor i etnologi vid Stockholms universitet och Centrum för maritima studier. I sin senare forskning fokuserar han på frågor som ligger i skärningspunkten mellan etnologi och maritima studier. Han intresserar sig även för kulturarv och i den kommande boken Sjödränkt. Spektakulär materialitet från havet undersöker han hur människors död på havet presenteras i form av berättelser och föremål på museum.

På bild: Fotografi ur Klädesholmens museum Sillebuas arkiv.
Samtalet arrangeras i samarbete med Tjörns kommun och Folkuniversitetet.

SAMTAL TJÖRN / GIBCA EXTENDED

Nordiska Akvarellmuseet och Tjörns kommun presenterar en samtalsserie som på olika sätt och ur olika perspektiv lyfter Tjörns historia och framtid. Tillsammans med inbjudna gäster diskuterar vi hur liv formas på havets villkor. Utifrån biennalens tema lyfts globala frågor direkt förankrade i öns historia, med ämnen som spänner från sillfiske och lokalhistoria, till klassfrågor och den globala klimatkrisen. Läs mer om biennalen här.

28 september kl. 19
Konstnären och havet
Medverkande: Gunilla Hansson och Anna Ling
Läs mer

12 oktober kl. 19
Ett hem vid havet
Medverkande: Jenny Stenberg och Lena Aldrin Jansson
Läs mer

9 november kl. 19
Öden på havet
Medverkande: Lennart Bornmalm och Simon Ekström

 

_____

Hur gör jag för att se livesändningen hemifrån?

Samtalet kommer att äga rum på museets Facebook. Klicka här för att komma till sidan där sändningen kommer att synas. Livesändningen börjar kl. 19 och du kan se den vare sig du har ett Facebook-konto eller ej.

Om du har ett Facebook-konto kan du markera ”Kommer” i evenemanget som du hittar här. Då får du en påminnelse strax innan sändningen börjar.

Om du missar sändningen kommer videon att ligga kvar på museets Facebook-sida efteråt.