Onsdag 18.7 & 25.7 2018 kl. 19

Tore, himlen & havet

Film

En film av Maria Mogren & Jens von Larcher.

Tore gick varje dag upp till ateljén på andra våningen i det vita huset i Skärhamn och målade utsikten från sitt fönster: horisonten, hustaken, himlen och havet. Hans hustru Märta gick till sitt arbete som hushållslärarinna och försörjde de båda.

Tore, himlen & havet tar sin början efter Tore och Märtas död, när huset ska tömmas, när möbler och böcker kastas ut genom fönstret och målningarna lottas ut till släkten. Vi möter grannarna som berättar hur Tore skildrade ”något bortom bergen”; Märtas kollegor, som beundrade det udda paret med sitt enkla liv där Märta stod för försörjningen; Greta Sandahl, Tores kollega och vän, som målar stora skimrande oljemålningar och berättar om deras gemensamma utställningar; konsthistorikern Håkan Wettre som läser haikudikter för att beskriva Tores avskalade måleri och hans disciplinerade arbetssätt.

Tore, himlen & havet handlar om att leva för sin konst utan att få ett verkligt genombrott – om ett konstnärligt sökande i en miljö där få förstod, om förgänglighet och om kärlek.

Längd: 57 min
Introduktion av Maria Mogren och Pelle Stavfeldt.

Entré: 100 kr (inkl. medlemskap i föreningen).
Förbokning: Tjörns Turistbyrå 0304 – 60 10 16 / turistbyran@tjorn.se

Arr. Tore Kurlbergs Vänner / Tjörns kommun / Nordiska Akvarellmuseet

Trailer: