Lördag 25.1 2020 kl. 14

Vernissage / Fredrik Söderberg & Jongsuk Yoon

Vernissager

Nordiska Akvarellmuseet bjuder in alla att börja jubileumsåret 2020 tillsammans med oss och vi presenterar ett extraordinärt vernissageprogram för att fira in den nya årstiden. Välkomna att inviga vårens utställningar med Fredrik Söderberg och Jongsuk Yoon lördag 25.1 2020!

Program för dagen​

14.00
Museichef Bera Nordal hälsar välkommen och presenterar utställningarna
Musikunderhållning​ med Greg Malcolm (NZ)
14.00–16.00 
Vernissageverkstad​
15.00
Konstnärssamtal​
16.00 
Förhandsvisning av Nordiska Akvarellmuseets 20–årsjubileum​
16.30
Eldshow med Eldfågel

Till vernissagen går en gratisbuss Göteborg–Skärhamn T&R.
Läs mer och anmäl dig här.

Om utställningarna 26.1–26.4 2020

Fredrik Söderberg
Nordiska Akvarellmuseet inleder året med en omfattande separatutställning av Fredrik Söderbergs storslagna akvareller. Det blir en djupdykning i ett rikt konstnärskap som obehindrat växlar mellan olika temakretsar, mellan det figurativa och abstrakta och mellan det komplexa berättandet och det monokroma lugnet. Med hänvisningar till det andliga och ockulta, till alkemin och astrologin har Söderberg skapat exakta symmetriska kompositioner som påminner både om tibetansk mandala och om precisa arkitektoniska skisser av fasader och tempel. De abstrakta målningarna fascinerar i sin tur med utsökt kolorit och balanserade kompositioner. Hans konst är generellt genomsyrad av mysticism. I den fina ornamentiken, bladsilvret, guldet och färgbanden möts det figurativa och det abstrakta, materia och ande.
Läs mer här

Jongsuk Yoon
Under våren skapas monumentala väggmålningar av den sydkoreanska konstnären Jongsuk Yoon i den största utställningssalen på Nordiska Akvarellmuseet. Vid första anblick verkar Jongsuk Yoons målningar tillhöra den abstrakt expressionistiska traditionen. Samtidigt påverkar konsttraditioner från hemlandet Sydkorea starkt och hon förenar den västerländska måleritraditionen med den östasiatiska. Målningarna utvecklas under meditation och djup koncentration. Hennes dämpade färger och frekventa förändringar i perspektiv, landskapselement och gester påminner om kalligrafi. Under ytan av det expressiva formspråket döljer sig stillhet och tystnad.
Läs mer här

Om programpunkterna 25.1 2020

Greg Malcolm
Greg Malcolm (NZ) är en fascinerande musiker och en av världens mest unika gitarrister och kompositörer. Huvudinstrumenten består av tre gitarrer, på vilka han spelar samtidigt med hjälp av både händer och fötter. Med denna uppsättning skapar han trollbindande melodier inspirerade av såväl folkmusik som jazz. Han har en lång bakgrund inom musikskapande – förutom att ha släppt egna skivor har han komponerat för film, teater, radio och i samarbete med konstnärer. På Nordiska Akvarellmuseets vernissage ackompanjeras Greg Malcolm av konsten då han spelar i utställningshallen.
Greg Malcolm på YouTube

Eldfågel
Eldfågel består av några av Göteborgs bästa eldartister och deras föreställningar bygger på dynamiska och stämningsfulla koreografier där musiken gestaltas genom rörelse och eldredskap. Resultatet blir vackra och lätt sagoskimrande framträdanden som berör på riktigt. Till Nordiska Akvarellmuseets vernissage kommer Morgana Hyvönen, en spännande och uttrycksfull eldartist med en bredd som går långt utanför lågorna.
Längd: 11 minuter
Eldfågels hemsida