Hoppa till huvudinnehåll
"Makalöst" – pressen om Magritte

aktuellt

"Makalöst" – pressen om Magritte

  • Uppdaterad
Besökare tittar på tavlor i ett gråviolett rum
Verk rakt fram i bild: René Magritte, L'Echelle du feu, 1934 © Bildupphovsrätt, Stockholm 2022

Reaktionerna på René Magritte: Idéernas laboratorium har varit flera och många som har sett pågående utställning är positiva. Såhär skrivs det bland annat om utställningen i pressen:


“Magritte-utställningen är ett stilla hjältedåd”

– Ur recension av Magnus Florin i Expressen, 30 juli 2022. Läs recensionen


”Utställningen omfattar flera hundra teckningar, brev, skisser och dokument. Det är en djupdykning i en skapandeprocess präglad av sanslös fantasi och arbetsglädje. Teman överlappar varandra genom tiden, sjunker undan och återkommer.”

– Ur recension av Karin Faxén Sporrong i Dagens Nyheter, 29 juni 2022 (i vilken hon även beskriver utställningen som ”ett mentalt träningspass”). Läs recensionen
 


”Magrittes konst har inte tappat sin fräschör, hans sökande är tidlöst, samtidigt som hans arbeten här presenteras på ett passionerat vis som får både de grå cellerna och hjärtat att arbeta. Makalöst.”

– Ur recension av Sara Arvidsson i Göteborgs-Posten, 9 maj 2022. Läs recensionen
 


”Penna och papper – anteckningar och snabbskisser, ofta i brev till vänner och kollegor – var nästan alltid upprinnelsen till hans mer kända målningar. Det visar de två Magritte-kännarna Xavier Canonne och Julie Waseige med all önskvärd tydlighet i denna utställning de luxe vars informationsrikedom välgörande balanseras av en perfekt utställningskomposition i elva kapitel i fem rum.”

– Ur recension av Mikael Olofsson på konsten.net, 16 juni 2022. Läs recensionen
 


”Att han inte presenterats mer på våra breddgrader kan te sig lite märkligt då Magritte ju anses vara en av surrealismens ledarfigurer. Utställningen René Magritte: Idéernas laboratorium på Nordiska Akvarellmuseet 55 år efter Moderna Museet är ett unikt tillfälle att uppleva den belgiske mästaren i surrealism”

– Ur Konstguiden, sommar 2022
 


”Det har varit en lång process att få till en Magritte-utställning i Sverige. Senast det begav sig var 1967. Efter 55 år kan man återigen se verk av den gåtfulle surrealisten, den här gången på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.”

– skriver Vivvi Alström för TT

12 saker du inte får missa i sommar

Tips i Femina

Utställningen på Nordiska Akvarellmuseet nämns även som en av tolv saker du inte får missa i sommar, när Emma Gray Munthe tipsar om Nordiska Akvarellmuseet i Femina:

Femina tipsar om Nordiska Akvarellmuseet
Nordiska Akvarellmuseet i dagsljus

Om Nordiska Akvarellmuseet i Belgien

Belgiska L'Echo

Det är inte bara i Sverige som Nordiska Akvarellmuseet har blivit en nyhet med Magritte-utställningen. I belgiska tidskriften L’Echo skriver bland annat Simon Brunfaut om den unika utställningen: “It is an unknown Magritte that we discover in an unusual place. (…) In Sweden, in this small port located not far from Gothenburg, the surrealist painter regains a part of his reality” [Originaltext: “C’est un Magritte inconnu que l’on découvre dans un lieu insolite (…) En Suède, dans ce petit port situé non loin de Göteborg, le peintre surréaliste a ainsi retrouvé une part de sa réalité.”]

Länk till L'Echo (Franska)
Siluett av två besökares huvuden som tittar på ett konstverk av René Magritte
Verk i bild: René Magritte, Ceci n'est pas une pipe, före 1947 © Bildupphovsrätt, Stockholm 2022

Läs mer om utställningen

Utställningen med den belgiska surrealisten René Magritte pågår på Nordiska Akvarellmuseet t.o.m. 4 september 2022. Varmt välkommen att upptäcka den hos oss.

René Magritte: Idéernas laboratorium