Jubileumsåret 2020

Nordiska Akvarellmuseet stängs fr.o.m. lördag 28.3 fram till dess att regeringen upphäver beslut angående förbud mot sammankomster överstigande 50 personer. 

Läs mer här.

_____

Nordiska Akvarellmuseet fyller 20 år 2020! Vi firar hela året med allt ifrån programpunkter och event till gratisbussar och erbjudanden. Programmet uppdateras hela tiden, så glöm inte bort att hålla ögonen öppna. Välkommen att fira med oss.

Vår historia – från invigning till jubileum

I maj 1996 bjöds nordiska arkitekter in att rita museet som skulle ligga vid havskanten nedanför Gråskärsberget i Skärhamn. Med de 386 förslagen från arkitekter i hela Europa blev det den största nordiska arkitekttävlingen dittills. Vann gjorde de danska arkitekterna Niels Bruun och Henrik Corfitsen med sitt förslag Mötet. Juryns motivering löd: ”En självständig, professionell hållning vid användningen av traditionella byggnadsmaterial präglar förslaget som smälter väl in i den byggda miljön”.

Den 17 juni 2000 invigdes Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn och resten är historia. En berättelse om ett museum som kom att fylla det vakuum som uppstod när sjöfrakt och fiske långsamt lämnade orten. Ett museum som var dimensionerat för betydligt färre besök än de dryga tre miljoner som museet haft sedan öppnandet. Än idag vilar verksamheten på sex grundpelare: Utställningar, konstsamling, konstpedagogik, forskning, kulturprogram och konstnärligt utvecklingsarbete. Under de 20 åren har 117 utställningar visats och museet har blivit en internationellt etablerad och lokalt förankrad konstscen.

Det tycker vi är värt att fira.

Det händer den 20:e

Besök oss den 20:e varje månad, då vi uppmärksammar jubileet lite extra. Roliga saker att se, uppleva och göra står på programmet. Dessutom är det fri entré till museet dessa dagar.
Vi samlar våra jubileumsaktiviteter här.

Tjugan – en regional gratisbuss

När Nordiska Akvarellmuseet fyller 20 år vill vi att du firar med oss. Den 20:e varje månad avgår Tjugan, vår jubileumsbuss, från en ny plats i regionen och tar dig till museet tur och retur helt gratis. Du som kommer med bussen befinner dig på museet kl. 12–15 – perfekt för att både hinna se konst och ta en fika! 
Föranmälan krävs – läs mer om bussens avgångar och hur du anmäler dig genom att klicka här.