Hoppa till huvudinnehåll
Tjörns konstförenings sommarutställning

Tjörns konstförenings sommarutställning

  • Fria verkstaden
Kruka av Annett Florén och gul målning av landskap av Stefan Ceder
Verk av medverkande konstnärer: Annett Florén, Oval Vinter, 2021 och Stefan Ceder, Stormen

info

Tjörns Konstförening bjuder in till sin årliga sommarutställning i Fria verkstaden på Nordiska Akvarellmuseet. I år presenteras två konstnärer från norra Bohuslän; Stefan Ceder och Annett Florén. Här möts två olika materialvärldar, med släktskap i slump och improvisation.

Vernissage 2 juli kl. 11–17
Öppet dagligen kl. 11–17 t.o.m. 17 juli
Fri entré


Om konstnärerna

Stefan Ceder:

Det ligger nära till hands att jämföra Stefan Ceders bildskapande med poesi eller improvisationsmusik. Ett intuitivt flöde där uttrycket landar i gränslandet mellan det abstrakta och figurativa, där dröm och verklighet går samman. Miljöer som tidigare inte sett dagens ljus, växer fram under arbetets gång. Utsatthet och förgänglighet är återkommande teman. 

”Stefan Ceder har en förmåga att med såväl en mörk som en ljus färgskala skapa stämningsfulla scenerier. De vibrerar av känslor av övergivenhet och samtidigt förväntningar på att något kommer att hända i bilden i nästa ögonblick”
– ur recension av Tommy Lindholm, Kvällsposten Malmö.                           

Annett Florén:

”Att aldrig gå vilse är att inte leva, att inte veta hur man går vilse leder till undergång och någonstans i detta terra incognita finns ett liv där man upptäcker saker” skriver Rebecka Solnit.

Det är så Annett Florén förhåller sig i sitt arbete – slumpen, det som händer och uppstår, ofta av misstag, blir möjligheter som hon försöker se och ta vara på. Hon arbetar i lera med byggda objekt, oftast med kärlformen som utgångspunkt och bränner sina alster i ved- eller gasugn.

Det som mest fascinerar henne är de strukturer och ytor hon får fram genom olika sätt att bearbeta leran – hon pressar, trycker, kastar, drar och använder sig av lerans unika plastiska egenskaper. Dessa ytor ställs mot varandra och skapar på så sätt spännande möten och starka uttryck. Annett Florén är utbildad på HDK-Keramikkonst i Göteborg och tog sin Masterexamen 1990.
Hemsida: http://www.annettfloren.com/

Gul målning av landskap av Stefan Ceder
Stefan Ceder, Stormen
Målning i grått och gult av Stefan Ceder
Stefan Ceder, Vilse
Keramiskt verk, grått och svart, av Annett Florén
Annett Florén, Oval Svart-vit Dröm, 2021
Keramiskt verk i grått, av Annett Florén
Annett Florén, Oval Vinter, 2021

Om Tjörns Konstförening

Tjörns konstförening bildades i början av 1960-talet. Konstföreningens syfte är att öka förståelsen för konst genom att stödja skolornas arbete, arrangera utställningar, föredrag/studiecirklar och konstresor. Varje år presenteras en sommarutställning där det visas en eller flera konstnärer. Föreningen arrangerar också konstresor. Dessutom gör styrelsen kontinuerligt ateljébesök hos lokala konstnärer. Medlemsavgiften används bland annat till konstinköp av verk som årligen lottas ut i föreningen. Föreningen har idag cirka 200 medlemmar och ingår i Riksförbundet Sveriges Konstföreningar. Om du vill veta mer om föreningen och hur du blir medlem, besök deras hemsida.

Tjörns Konstförenings hemsida