Hoppa till huvudinnehåll
Gunilla Hansson

konstnär

Gunilla Hansson

  • Född
  • Sverige
Närbild på Gunilla Hanssons verk Sjungande Invånare på Nordiska Akvarellmuseets brygga
Gunilla Hansson, Sjungande invånare, 2001 (detalj)

Gunilla Hanssons personliga uttryck känns igen i de mest skiftande medier. Hon rör sig vant genom fotografi, teckning, installation och måleri. Hansson navigerar sitt konstnärskap efter en tydlig kompass. Sedan sent 1990-tal har hon konsekvent undersökt platsens betydelse. Poetiskt och konceptuellt lyfter hon fram, beskriver och kartlägger människans möte med sin omgivning.

Fler verk av konstnären

Bild av verket Öar eller Sjöar av Gunilla Hansson
Gunilla Hansson, ur serien Öar eller sjöar (I-XI), 2001
Bild av Gunilla Hanssons verk Sjungande invånare på bryggan utanför Nordiska Akvarellmuseet
Gunilla Hansson, Sjungande invånare, 2001 (detalj)
Gunilla Hanssons verk Pigmentöar, kvadratiska vattenbehållare med vatten och högar av pigment på väggen
Gunilla Hansson, Pigmentöar, 2001 (+detalj)

Om verket

Sjungande invånare (2001)

Installationen 'Sjungande invånare' av konstnären Gunilla Hansson, består av en text inristad i bryggan som löper runt halva museet. Idén till verket fick konstnären från en notis i dagspressen, som meddelade att vissa låga atollöar i Stilla Havet kommer att helt översvämmas på grund av det stigande havet. En sjungande folkgrupp i Papua Nya Guineas övärld riskerar att förlora sin ö på grund havshöjningen. Gunilla Hansson har ristat in hela tidningsnotisen i bryggdäcket. Under vandringen längs kajkanten påminns vi om den globala miljöförstöringen som vi dagligen orsakar och som slutligen drabbar oss alla.​

Bild av Gunilla Hanssons verk Sjungande invånare på bryggan utanför Nordiska Akvarellmuseet
Gunilla Hansson, Sjungande invånare, 2001

TT-notis bakom verket 'Sjungande invånare'

Sjungande invånare tvingas fly sjunkande ö

En liten sjungande folkgrupp i Papua Nya Guineas övärld kan förlora sin hemö till följd av den globala miljöförstöringen. Havet stiger för varje dag. De 400 invånarna på ön Takuu nära Bougainville har högst fem år på sig innan vattnet täcker deras atoll. Det kan också hända inom några månader på grund av en förödande kombination av jordskalv och havshöjning. Invånarna på Takuu har en unik kultur. Varje vuxen kan över 1000 sånger som de memorerat sedan barndomen.