20.34.9 2016

Disney – konsten att berätta

Som första museum i Europa visar vi en helt ny utställning om animerad film: Disney – Konsten att berätta. Den innehåller förutom originalteckningar och akvareller från Walt Disney Animation Studios’ tidigaste filmer – till exempel Snövit och de sju dvärgarna – även material från mer aktuella filmer, bland andra Den lilla sjöjungfrun och kanske den främsta animerade filmen genom tiderna, Frost.

Många av Disneys bästa animerade filmer är baserade på traditionella, muntligt och skriftligt berättade myter, fabler, legender, skrönor och sagor. Utställningen – som sammanställts av Walt Disney Animation Research Library – utforskar hur Walt Disney Animation Studios omtolkat dessa berättelser och gjort dem mer lättillgängliga, engagerande och relevanta för en modern publik. I en del av filmerna är Musse Pigg och Kalle Anka den lättsamma ingången till historierna. I andra filmer har klassiska och välkända litterära gestalter som till exempel Herkules och Robin Hood omgestaltats för att göra det lättare för publiken att ta till sig de gamla sagorna.

Bilderna är en tydlig, visuell länk mellan ursprungsberättelsen och Disneyversionen. Disneys moderna bildspråk och sagoberättande utformades av traditionellt utbildade, ofta europeiska konstnärer. De använde sig av en mängd olika konstnärliga tekniker, bland annat akvarell, kol, pastell, blyerts, gouache och digitalt måleri. Med hjälp av deras konstverk, snyggt gestaltade rollfigurer och goda berättarförmåga visar vi hur de gamla sagorna hålls vid liv genom den mest utpräglade formen av bildberättande: animerad film.

Visningar:
Onsdag, lördag & söndag kl 14 (fr.o.m. 27.6 dagligen kl 11.30, 14, 15 & 16.) Mer information här.

Teckenspråkstolkade visningar:
Lördag 18.6, 16.7, 20.8 kl 13.00

Press om utställningen:
TV4
SR P1 Kultur
SR P4 Sjuhärad
SR P1 Kulturnytt
SR P1 Kulturnytt
Göteborgs-Posten
Göteborgs-Posten
Göteborgs-Posten
DN
Sydsvenskan
Kultur i Väst / Ljudmagasinet
Filmtopp.se
SvD
MovieZine.se
Lokaltidningen STO
Amelia
Artlover
Femina
Kupé
ST-Tidningen

Bilder:
Brave Little Tailor (1938), Bill Tytla, © Disney
Frozen (2013), Brittany Lee © Disney
Brave Little Tailor (1938), Bill Tytla, © Disney
Fantasia ​(1940), Disney Studio Artist © Disney    
Donald’s Better Self (1938), Disney Studio Artist © Disney  
The Little Mermaid (1989), Disney Studio Artist © Disney