20.9 201528.2 2016

Donation Florence & Daniel Guerlain

Centre Pompidou, Paris

Florence och Daniel Guerlain har ägnat en stor del av sitt liv åt konsten. Sedan 1990-talet har de byggt upp en stor konstsamling med verk av samtida konstnärer. 2013 donerade paret 1200 teckningar till konstmuseet Centre Pompidou i Paris.

Nordiska Akvarellmuseet har fått privilegiet att välja bilder ur denna unika konstskatt. Urvalet avspeglar makarna Guerlains fria samlande. Här finns ingen röd tråd, tvärtom handlar det om en mångfald: uttryck, stilar, stämningar och tekniker. Konstnärerna lever och verkar i olika hörn av världen. Världskända namn blandas samman med mer anonyma. Poetiska stråk löper parallellt med politiska; skarpa verklighetsskildringar är grannar med fantasier.

Utställningen presenterar ett tvärsnitt av konsten på papper idag och produceras i samarbete med Musée National d’Art Moderne – Centre de Création Industrielle – Centre Pompidou i Paris.

Audioguide
Vill du veta mer? Våra konstpedagoger har valt ut ett antal konstnärskap som de berättar mer om i vår audioguide. Klicka här för att  lyssna på din dator eller i din smarta telefon.

Medverkande konstnärer:
Rina Banerjee
Marc Bauer
Ulla von Brandenburg
Silvia Bächli
Erik Dietman
Mark Dion
Marlene Dumas
Marcel Dzama
Vidya Gastaldon
Huang Yong Ping
Leiko Ikemura
Frédérique Loutz
Thomas Müller
Jockum Nordström
Joyce Pensato
Pavel Pepperstein
Javier Pérez
Gerhard Richter
Yvan Salomone
Anne-Marie Schneider
José María Sicilia
Kiki Smith
Nancy Spero
Gert & Uwe Tobias
Jean-Luc Verna
Amelie von Wulffen
Troels Wörsel