26.9 202116.1 2022

Hilding Linnqvist

Att ständigt vara beredd med block, penna, tusch och akvareller var en del av Hilding Linnqvists konstnärliga natur. Han tecknade och skissade oavbrutet. Han lät handen spontant översätta det som hans blick fångade för att i fortsättningen kunna metodiskt bearbeta första intrycket och skapa utifrån skissen som ett oumbärligt underlag. Skissandet hade en grundläggande betydelse för utvecklingen av hans formspråk.

Utställningens syfte är att visa skissens betydelse som en omistlig del av Hilding Linnqvists konstnärliga process, som resulterade i en karaktäristisk, oförglömligt färgsprakande bildvärld med en mängd olika motiv och teman. 

I utställningen ingår ett hundratal verk från olika perioder i Linnqvists långa konstnärsbana. Huvudparten av lånen kommer från Stiftelsen Hilding Linnqvists konst i Stockholm.

Presentationen är en självständig fortsättning på den utställning som under hösten 2020 visades på Liljevalchs konsthall och där Linnqvists tidiga skapande och oljemåleri står i fokus.

Utställningen har flyttats till hösten 2021.