Hoppa till huvudinnehåll
Anders Zorn

Denna utställning har passerat

Anders Zorn

  Zorn
  Anders Zorn, Vågskvalp, 1887

  Sommaren 2004 har Nordiska Akvarellmuseet glädjen att kunna visa ett sextiotal av Anders Zorns akvareller. Utställningen innehåller både kända och okända verk, de flesta tillkomna under den första intensiva fasen av hans konstnärskap. Redan under sin livstid blev Anders Zorn en mycket känd konstnär och internationellt framgångsrik. Hans karriär och livshistoria är häpnadsväckande och runt berättelsen om den oäkta sonen till en dalkulla och en tysk bryggare har många historier spunnits. I akvarellerna och kommer vi nära den konstnär som imponerade på alla med sitt skarpa öga och sin skickliga hand. Vi kan följa utvecklingen från akademitidens genombrottsbild till det sena 1800-talets skimrande ljusskildringar. Fram till 1887 arbetade Anders Zorn närmast uteslutande i akvarell och bemästrade tekniken fullständigt.

  De motivkretsar som han arbetade med genom hela livet utvecklade han tidigt. I utställningen finns vackra societsporträtt, folklivskildringar och studier av kvinnor i naturen. Samtidigt möter vi flera studier av havet, både snabba intryck och noggranna undersökningar där Anders Zorn visar att han aldrig tröttnade på vattnets, himlens och ljusets möte.

  Verken är inlånade från Zornsamlingarna i Mora, Statens Museum for Kunst i Köpenhamn, Nationalmuseum i Stockholm och Göteborgs konstmuseum.

  Bilder från utställningen

  kvinna
  Foto: Christer Hallgren
  höga
  Foto: Christer Hallgren
  porträtt första
  Foto: Christer Hallgren
  rum