Hoppa till huvudinnehåll
Andreas Eriksson

Denna utställning har passerat

Andreas ErikssonFrån skiss till vävnad

  Andreas Eriksson
  Andreas Eriksson på Nordiska Akvarellmuseet. Foto: Kalle Sanner

  Nordiska Akvarellmuseet visar en separatutställning med akvareller, teckningar och textilverk av Andreas Eriksson. Presentationen belyser den tidskrävande, komplexa skapandeprocessen från idé till uttryck, från skiss till vävnad.

  Andreas Eriksson arbetar parallellt med olika konstnärliga tekniker. Hans stilar och uttryck kan skifta. Verken balanserar ofta vid gränsen mellan det abstrakta och det figurativa. Naturen utgör den viktigaste inspirationskällan.

  Erikssons intresse för själva målarduken, dess textur och taktila egenskaper blev upprinnelsen till hans textila verk, som utförs i samarbete med kunniga vävkonstnärer. De stora, monokroma gobelängerna är en del av en pågående serie, som förutom några enstaka verk för första gången visas i Sverige. Verken har fått sina titlar efter geografiska platser, som Weissensee (stadsdel i Berlin), Linköping, Djurgården och Vinterviken (de två senare i Stockholm).

  På många plan handlar hela sviten om själva materialet och dess ursprung. Allting börjar med Andreas Erikssons känsliga akvarellskisser och fortsätter genom vävmästarnas översättningar av dem till ett annat känsligt material. Vatten och pigment förvandlas till textila mönster som uppstår genom olika grader av täthet och flotteringar. Oblekta lingarner i olika grovlek ger textur. Linets naturliga färg, som skiftar beroende på i vilken jordmån det har odlats och hur mycket ljus det har fått, har bevarats.

  På sitt bokstavliga sätt gestaltar gobelängerna ett av måleriets grundproblem: spelet mellan djup och yta. Två konstnärliga temperament – den snabba akvarellen och den långsamma vävningstekniken – smälter samman och blir ett. Slutresultatet är verkens unika uttryck.

  medverkande konstnärer

  Intervju med Andreas Eriksson, producerad av Nordiska Akvarellmuseet 2020

  Bilder från utställningen

  Skisser
  Tester
  SAra
  Andreas