Hoppa till huvudinnehåll
Birgit Broms

Denna utställning har passerat

Birgit Broms

  Konstverk av Birgit Broms föreställande två skridskoåker i rött mot vit bakgrund. Akvarell och collage.
  Birgit Broms, Skridskoåkare, 2003 © The Estate of Birgit Broms

  Skapandet var en kraftkälla i Birgit Broms (1924–2008) liv. Konsten var en integrerad del av henne själv. Hennes starka integritet och kompromisslösa sätt att arbeta har gjort hennes konst både tidlös och aktuell.

  Broms hade en enastående förmåga att fånga rörelse och frihetskänsla i sina verk. Bildkompositionen intresserade henne mest. Experimenten med formen blev en lek som Birgit Broms tog på största allvar. Hon målade med olja och akvarell och sammanfogade skickligt papp, tidningsklipp, metallfolie och tygremsor i fascinerande collage. Intensiva färger som rött, blått och svart spelade en viktig roll i hennes palett, men lika förbehållslöst kunde hon hålla sig till en sober färgskala. Samma motiv återkom regelbundet. Upprepningen var hennes motor och arbetsmetod. 

  I utställningen visas Birgit Broms kända bildsviter med skridskoåkare och husfasader.  De verk som hon gjorde mot slutet av sitt liv – gåtfulla stilleben och självporträtt – ingår också i presentationen. De senare utgör i någon mån ett konstnärligt testamente. Hon är gammal, bräcklig och ömtålig, men samtidigt utstrålar hon en förvånande styrka. Just här stannar rörelsen av och livet rinner sakta bort. Ett stort antal teckningar och collage på papper visas för första gången. Redan som skissmaterial är de konstverk i sin egen rätt.

  Birgit Broms hade en intensiv blick och en utsökt känsla för det konstnärliga hantverket. Hennes expressiva bildspråk är en unik sammansmältning av form, färg och rörelse.

  medverkande konstnärer

  Bilder från utställningen

  Entrén till utställningen, en vinröd vägg med vit text på, samt ett horisontellt, långsmalt, ljust textilverk.
  Foto: Kalle Sanner
  Fotografi av väggar med verk på
  Foto: Kalle Sanner
  Vägg med 19 tavlor i varierande storlek av Birgit Broms. Collage och akvarell, föreställande skridskoåkare i olika färger.
  Foto: Kalle Sanner
  Närbild på skisser i monter
  Foto: Kalle Sanner