Hoppa till huvudinnehåll
Disney

Denna utställning har passerat

DisneyKonsten att berätta

  Skissbild av Musse Pigg i animerade kortfilmen Brave little tailor från 1938
  Brave Little Tailor (1938), Bill Tytla © Disney

  Som första museum i Europa visar Nordiska Akvarellmuseet en helt ny utställning om animerad film: Disney – Konsten att berätta. Den innehåller förutom originalteckningar och akvareller från Walt Disney Animation Studios’ tidigaste filmer – till exempel Snövit och de sju dvärgarna (1937) och Fantasia (1940) – även material från mer aktuella filmer, bland andra Den lilla sjöjungfrun (1989) och omåttligt populära Frost (2013).

  Många av Disneys bästa animerade filmer är baserade på traditionella, muntligt och skriftligt berättade myter, fabler, legender, skrönor och sagor. Utställningen – som sammanställts av Walt Disney Animation Research Library – utforskar hur Walt Disney Animation Studios omtolkat dessa berättelser och gjort dem mer lättillgängliga, engagerande och relevanta för en modern publik. I en del av filmerna är Musse Pigg och Kalle Anka den lättsamma ingången till historierna. I andra filmer har klassiska och välkända litterära gestalter som till exempel Herkules och Robin Hood omgestaltats för att göra det lättare för publiken att ta till sig de gamla sagorna.

  Bilderna är en tydlig, visuell länk mellan ursprungsberättelsen och Disneyversionen. Disneys moderna bildspråk och sagoberättande utformades av traditionellt utbildade, ofta europeiska konstnärer. De använde sig av en mängd olika konstnärliga tekniker, bland annat akvarell, kol, pastell, blyerts, gouache och digitalt måleri. Med hjälp av deras konstverk, snyggt gestaltade rollfigurer och goda berättarförmåga visar vi hur de gamla sagorna hålls vid liv genom den mest utpräglade formen av bildberättande: animerad film.

  Bilder från utställningen

  Entrén till utställningen, med stor mural av siluetter av kända Disney-figurer
  Foto: Kalle Sanner © Disney
  Gula och gråa väggar, i förgrunden reproduktion från Johnny Appleseed
  Foto: Kalle Sanner © Disney
  Gula och lila väggar, i förgrunden stor reproduktion av konceptskiss från Frost
  Foto: Kalle Sanner © Disney
  I förgrunden monter med inspirationsskulpturer till Fantastia, i bakrunden stor reproduktion från samma film
  Foto: Kalle Sanner © Disney