Hoppa till huvudinnehåll
Fredrik Söderberg

Denna utställning har passerat

Fredrik Söderberg

  Söderberg
  Fredrik Söderberg, Hell - Receive the Flame, 2021

  Nordiska Akvarellmuseet startar år 2020 med en omfattande separatutställning av Fredrik Söderbergs storslagna akvareller. Det blir en djupdykning i ett rikt konstnärskap som obehindrat växlar mellan olika temakretsar, mellan det figurativa och abstrakta och mellan det komplexa berättandet och det monokroma lugnet.

  Fredrik Söderbergs konst bygger i regel på en grundlig undersökning av ett historiskt förlopp och ett idéhistoriskt material. Här avspeglas komplicerade existentiella frågor, ambivalensen mellan gott och ont och svårdefinierade begrepp som ”rätt” och ”fel”. Förutom att erbjudas en stark visuell upplevelse tvingas således betraktaren till en djup eftertanke.

  Fredrik Söderberg skapar gärna hela bildsviter. Verken skiftar i format, från relativt intima till storskaliga. De figurativa målningarna myllrar av vackra detaljer som bildar en magnifik helhet. Referenserna kommer dels från antiken och bibliska berättelser, dels från andra konstnärer som fascinerats av både linjen och mörkret: Albrecht Dürer, William Blake, Aubrey Beardsley, men också William Morris, förgrundsgestalten inom den brittiska Arts and Crafts-rörelsen.

  Med hänvisningar till det andliga och ockulta, till alkemin och astrologin har Söderberg skapat exakta symmetriska kompositioner som påminner både om tibetansk mandala och om precisa arkitektoniska skisser av fasader och tempel. De abstrakta målningarna fascinerar i sin tur med utsökt kolorit och balanserade kompositioner. Hans konst är generellt genomsyrad av mysticism. I den fina ornamentiken, bladsilvret, guldet och färgbanden möts det figurativa och det abstrakta, materia och ande.

  medverkande konstnärer

  Intervju med Fredrik Söderberg, producerad av Nordiska Akvarellmuseet 2020

  Bilder från utställningen

  jung
  första
  diptyker
  sista