Hoppa till huvudinnehåll
Hilding Linnqvist

Denna utställning har passerat

Hilding Linnqvist

  Hilding Linnqvist
  Hilding Linnqvist, Den rosafärgade hatten, 1920-tal © Stiftelsen Hilding Linnqvists konst. Foto: Leif Mattsson

  Nordiska Akvarellmuseet visar en separatutställning med verk av Hilding Linnqvist (1891–1984). Hans karaktäristiska formspråk med drag av lyrisk naivism har garanterat honom plats bland Sveriges främsta konstnärer under det tidiga 1900-talet.

  Att ständigt vara beredd med block, penna, tusch och akvareller var en del av Hilding Linnqvists konstnärliga natur. Hemma, på resan, i sin ateljé … Han tecknade och skissade oavbrutet. Han lät handen översätta det som hans blick fångade för att i fortsättningen kunna metodiskt bearbeta första intrycket och skapa utifrån skissen som ett oumbärligt underlag. Det spontana skissandet och behovet att låta bilden födas naturligt hade en grundläggande betydelse för utvecklingen av hans formspråk.

  I utställningen ingår drygt hundra verk från olika perioder, såväl tidiga som sena, i Linnqvists långa konstnärsbana. Bland genrerna finns stilleben, reseskildringar, landskapsskisser och kafé- och gatuscener, där det moderna livet sakteligen börjar ta mer plats.

  Centralt i utställningen är att visa skissens betydelse som en omistlig del av Hilding Linnqvists konstnärliga process. En process som ledde till i en oförglömlig, ofta färgsprakande bildvärld, genomsyrad av berättarglädje i en mängd olika teman och motiv.

  Bilder från utställningen

  hilding
  hilfing
  hilding
  hilding
  hilding
  hilding