Hoppa till huvudinnehåll
Japan

Denna utställning har passerat

JapanSpirits of Nature

  Bild på verk: Tomoko Konoike, Hidden mountain – Fusuma Painting, 2008
  Tomoko Konoike, Hidden mountain – Fusuma Painting, 2008

  Den japanska övärlden är full av underverk. Tanken att naturens själ lever i nattens mörker förekommer under olika namn och former i japansk kultur. Myter, som förr i tiden förklarade svårbegripliga naturföreteelser, gav mening i en gåtfull värld. Dessa berättelser lever vidare i samtidskonsten, som synliggör det vanligtvis osynliga för ögat.

  Hösten 2017 presenterar Nordiska Akvarellmuseet en utställning med tyngdpunkt i samtidskonst från Japan. Den japanska och skandinaviska kulturen delar en uppskattning för design och ett passionerat förhållande till naturen. Uttrycken är dock olika. Utställningen presenterar hur den historiskt starka förbindelsen med landskapet och naturen visar sig i den japanska samtidskonsten idag.

  Teknik och material skiftar från multimedia, handgjorda animeringar och installationer till traditionell akvarellkonst, träsnitt och andra skapelser på papper. Verk av sex framstående japanska samtidskonstnärer visas sida vid sida med mästerverk ur det förflutna, där samtiden har sina djupa rötter.

  Medverkande konstnärer: Tenmyouya Hisashi, Manabu Ikeda, Tomoko Konoike, Takashi Kuribayashi, Fuyuko Matsui, Akira Yamaguchi
  Samt: Verk från Världskulturmuseerna, Östasiatiska museet i Stockholm och ljusinstallation av Isamu Noguchi.

  Introduktion till utställningen

  Intervjufilm

  På museets YouTube-kanal hittar du mer material. Klicka nedan för att komma till filmade intervjuer med konstnärerna Takashi Kuribayashi, Fuyuki Matsui och Tomoko Konoike, samt Petra Holmberg (intendent, Östasiatiska museet) och Pia Moberg (forskare och japankännare).

  Intervjufilm på YouTube

  Bilder från utställningen

  Utställningsvy med bilder av Tomoko Konoike
  Tomoko Konoike, Hidden mountain – Fusuma Painting, 2008. Foto: Kalle Sanner
  Verk i utställningen av Fukuko Matsui
  Fukuko Matsui, Den trolösa tankens pånyttfödelse, 2012 och Nödvändig utrustning för att nå en snabb, effektiv uppståndelse, 2003. Foto: Kalle Sanner
  Detaljbild på verk av Tenmyouya Hisashi på vikskärm
  Tenmyouya Hisashi, Pop-up Hyakki Yagyo på Rakuchu-Rakugaizu-skärm, 2017 (detalj). Foto: Kalle Sanner
  Bild från utställningen, tavla av Fuyuko Matsui och pappersinstallation av Takashi Kuribayashi
  Fuyuko Matsui, Anatomisk karta: en persika, 2017 och Takashi Kuribayashi, Skog av skog, 2010/2017. Foto: Kalle Sanner