Hoppa till huvudinnehåll
Lars Lerin

Denna utställning har passerat

Lars LerinKulisser

  Lerin
  Lars Lerin, Bibliotek, 2009

  Lars Lerin är akvarellens mästare. Han kan allt om teknikens temperament och rörelser, dess styrka och svaghet. I bilderna finns avtryck av hans händer men också av hans hjärta och sinne. I sommarens stora utställning ryms både sorgsenhet och värme, melankoli och hopp. Besökare som tidigare upplevt Lerins akvareller kommer att känna igen hans typiska sätt att skildra ljuset, som på ett närmast magiskt vis lyser upp verken inifrån.

  Vi kommer också att upptäcka nya egenskaper i konstnärens utvidgade motivvärld. Naturen har tidigare varit ett dominerande element i Lerins konstnärskap. På sistone har han istället alltmer intresserat sig för den värld som konstruerats av människor. Hans nya bilder visar kulisser för vårt dagliga liv. Känslan av instängdhet och ensamhet återkommer i slitna förorter i Europas storstäder, men också i de akvareller som avbildar uppstoppade djur på Naturhistoriska museet i Göteborg. Husfasader och dekorationer i skyltfönster står i centrum. Det handlar om vilsenhet och utanförskap, om att vi blivit alltmer observatörer än deltagare i livets gång. I Lerins utställning spelar både konstnär och betraktare rollen som utomstående betraktare.

  Lars Lerin har också börjat omtolka verk av andra konstnärer och målat stillbilder från filmer som berört honom. Han har målat nyckelscener från Alfred Hitchcocks och Werner Herzogs filmklassiker. Resultatet är målningar med en spännande rörelse, karaktäristisk för filmmediet.

  Lars Lerin är född 1954 i Munkfors. Han studerade vid Gerlesborgsskolan i Stockholm 1974-75 och vid Valands konsthögskola i Göteborg 1980-84. Lerin har länge räknats som en av Nordens främsta akvarellister och har ställt ut i såväl samlings- som separatutställningar på gallerier och museer i Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Färöarna, Island, Norge, Tyskland och USA.

  medverkande konstnärer

  Bilder från utställningen

  Kulisser
  Foto: Kalle Sanner
  Lars och Bera
  Konstnär Lars Lerin och museichef Bera Nordal på Nordiska Akvarellmuseet
  Björkskog
  Foto: Kalle Sanner. Verk i bild: Lars Lerin, Björkskog, 2009–11
  sista salen
  Foto: Kalle Sanner