"Bland det bästa som visats på Nordiska Akvarellmuseet"

Göteborgs-Posten har recenserat vår nyöppnade utställning med Nancy Spero! Sara Arvidsson skriver:

"Liksom många andra kvinnliga konstnärer fick den amerikanska konstnären Nancy Spero (1926-2009) kämpa för att nå ut och det var först på livets höst som hennes konst började presenteras i 'stora' sammanhang.

Nu kan den turnerande utställningen Acts of rebellion ses på Nordiska Akvarellmuseet. Den fokuserar på Speros upproriska ådra som också resulterade i en känsla av utanförskap. Först kan detta spår tyckas överdrivet – många konstnärer drömmer om att bli hyllade likt Spero – men när jag står öga mot öga med hennes konst blir jag golvad: Nancy Speros namn har inte lyfts fram tillräckligt. Utställningen, som är ett samarbete med Museum Folkwang i Essen, är något av det bästa som har visats på akvarellmuseet."

Vi bugar och bockar för det mycket fina omnämnandet, men vi kan faktiskt inget annat än att hålla med – Nancy Speros konst är angelägen och den berör på djupet. Vi hoppas att så många som möjligt får ta del av utställningen, som efter att den har visats på Nordiska Akvarellmuseet kommer att resa vidare till Louisiana Museum of Modern Art i Danmark och därefter till Lillehammer Konstmuseum i Norge. Vi väljer att avsluta med att citera Sara Arvidssons sista ord i recensionen:

"Nancy Spero hade en häpnadsväckande förmåga att kanalisera såväl sina egna som samtidens farhågor. I hennes produktion frigör sig intellektet inte helt från hjärtat, och vice versa."

_____

Recensionen, skriven av Sara Arvidsson, publicerades i Göteborgs-Posten 24 september 2019 och finns även att läsa för prenumeranter på deras webbplats.

Utställningen pågår 22 september 2019–5 januari 2020.