Hoppa till huvudinnehåll
Digital föreläsning: Om det estetiska i Konsten och det etiska i samtidskonsten

Föreläsningar

Digital föreläsning: Om det estetiska i Konsten och det etiska i samtidskonsten

  • Digitalt, Zoom
Två olika konstver: marmorskulpturen Laokoongruppen och foto från performanceverket "Balkan Baroque" 1997 av Marina Abramovic
Verk: Laokoongruppen (ca. 27 f.Kr.–68 e.Kr.) och Marina Abramović, ur performance Balkan Baroque (1997)

info

Vad är det som gör att vi tycker att ett konstverk är vackert? Vad är det som gör att vi tycker att ett konstverk är fult? Och varför tycker många att samtidskonsten är ful?

Estetik handlar om läran om det sköna och estetiska upplevelser kan vi få både genom naturen och genom konsten. En soluppgång, ett konstverk, ett musik- eller textstycke kan alla ge oss starka estetiska upplevelser. Men vad är det som gör att vi tycker att vissa saker är estetiskt tilltalande och andra inte? Varför tycker vi att en grekisk marmorstaty eller en målning av Rembrandt är vackra konstverk? Varför motsvarar inte samtidskonsten som vi möter på museer, gallerier och offentliga platser idag våra förväntningar på vad konst är? 

Och inte minst: Vad är samtidskonst och varför ser den ut som den gör idag?

Dessa frågor och många fler kommer vi att prata om under den här föreläsningen i syfte att försöka skapa en större förståelse för modern och samtida konst. Det är en fristående fortsättning på föreläsningen som hölls på plats på museet 15 november och du kan delta vare sig du lyssnade då eller ej.

Föreläsare är Stefie Goudaki, konstvetare och intendent på Konstmuseet i Skövde.

Boka:
Klicka här för att komma till bokningssidan

Fri entré, föranmälan krävs. Föreläsningen äger rum digitalt genom Zoom.
Mer utförlig information om hur du deltar skickas via e-post cirka en vecka innan tillfället.

Om du behöver avboka din plats görs detta på bokningssidan. Klicka på “Avboka” högst upp på sidan och ange den avbokningskod som du fått i mailet som skickades till dig när du genomförde din bokning.

Marmorskulpturen Laokoongruppen, från mellan 27 f.Kr. och 68 e.Kr.
Laokoongruppen, cirka 27 f.Kr.–68 e.Kr.
Foto av kvinna (konstnären) som sitter på en hög av blodiga skelettben som hon putsar med en grov borste. Ur performancet Balkan Baroque av Marina Abramović 1997
Marina Abramović, ur performance Balkan Baroque, 1997

Om

På Nordiska Akvarellmuseet har vi sedan öppnandet haft ambitionen att se på akvarelltekniken från samtidens och den nutida konstens perspektiv. Majoriteten av våra utställningar har en samtida förankring och i vår samling ligger tonvikten på konstnärer som är verksamma idag. Därför bjuder vi under vinter 2022/2023 in till föreläsningar om samtidskonst.

Läs mer om museets samling

Kontakt

Simone Frankel, simone.frankel@akvarellmuseet.org