Premiär: Scenkonst möter vetenskap
Denna aktivitet har passerat
info
I tider av samhörighet hör jag havet inom mig
Vad händer när scenkonst och vetenskap möts?
Kan vi skapa en föreställning utifrån forskning?
Föreställningen tar avstamp i det faktum att havets salter återfinns i människokroppen och är en del av livet, från det att fostret befinner sig i livmodern. Hur påverkar havets salter människans första minuter och hur är det sammanlänkat med våra sinnen?
En scenkonstföreställning om vår relation till havet.
Vilken betydelse har människans avtryck på havets existens, när havet är jordens lunga?
Teater Spera har under 2022 och 2023 utvecklat konceptet Scenkonst möter vetenskap. Konceptet, som har premiär på Nordiska Akvarellmuseet 20 maj 2023, omfattar föreläsning, föreställning och panelsamtal.
Ungefärligt program 20 maj
13.00 – Föreläsning: Livets första minuter med Anders Elfvin
13.30 – Föreställning med Teater Spera
14.00 – Samtal mellan Teater Spera och Anders Elfvin, modereras av museichef Bera Nordal
Fri entré, ingen förbokning
Om projektet
Vad händer när vetenskapens solida, fasta värden möter scenkonstens mjuka, mer rörliga? Vad kan uppstå i mötet mellan scenkonst och vetenskap? Det utforskar Teater Spera i sitt pågående projekt Scenkonst möter vetenskap. I projektet utgår de från ”havet” som tematik med syftet att bredda deltagandet i kulturen och samtidigt tillgängliggöra vetenskap. Inom ramen för projektet Scenkonst möter vetenskap har teatergruppen låtit vetenskap genomsyra valet av medier, språk och rum för scenkonstverket.
Om Teater Spera
Teater Spera är en fri teatergrupp som är baserade på Tjörn. Gruppen har funnits sedan 2012 och dess fokus är att skapa nyskapande scenkonstverk med kropp, röst och text som växer ur process och koncept. Teatergruppen har tidigare samarbetat med Nordiska Akvarellmuseet, bland annat genom föreställningarna Nya blickar / Kropp och Sammanflätande element.
Om föreläsaren
Anders Elfvin är universitetssjukhusöverläkare i barnmedicin och neonatologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Kliniskt arbetar Anders med intensivvård av sjuka nyfödda och underburna barn. Han har forskningssamarbeten nationellt, och internationellt, bland annat i Seattle, USA och Johannesburg, Sydafrika. Anders är övertygad om att händelser som påverkar hälsa och sjukdom under de första dagarna hos ett nyfött barn har betydelse för resten av livet.
Med stöd av Kulturrådet, KulturUngdom, Chalmers Tekniska Högskola, Studieförbundet Vuxenskolan och Tjörns Sparbank