Hoppa till huvudinnehåll
Färgfiktioner

FärgfiktionerUr museets samling

  Konstverk: KG Nilson, Bland levande och döda, 2002 - gouache
  KG Nilson, Bland levande och döda, 2002

  Nordiska Akvarellmuseets samling följer två tydliga spår: den nordiska samtidskonsten och det visuella berättandet i bilderböcker och serier. Men var går gränsen mellan dessa konstformer?

  En scen i en bild kan kommunicera ett händelseförlopp, men den kan också tilldelas en historia av sin åskådare. Ett motiv kan leda betraktaren till källor utanför dess ramar, till andra verk bärande på berättelser, men det kan också styra direkt till en idé från konstnären själv.

  Inspirerad av utställningen Bortom strecken, med fokus på bilderboken, utforskar vårens urval ur museets samling bildberättande. Kan man säga att alla bilder är berättande? Och om så är fallet, hur skiljer sig till exempel narrativet i ett avbildande motiv från ett abstrakt?

  Medverkande konstnärer: Vanessa Baird, Sigga Björg Sigurðardóttir, Ann-Mari Didoff, Cecilia Edefalk, Georg Guðni Hauksson, Kati Immonen, Martin Jacobson, KG Nilson, Julie Nord, Guðmundur Thoroddsen och Eva Vilne


  Om utställningen

  Bortom strecken

  I utställningen visas verk av tre bilderboksmakare: Anna Höglund, Pija Lindenbaum och Ida Sundin Asp. Bilderboken har ofta en dubbel publik. Starkast förknippad är den med en lässituation där ett barn lyssnar medan en vuxen läser texten högt. Kanske är det läggdags. Bådas ögon möter bilden. Men ser de samma sak?

  Läs mer om utställningen
  Pija Lindenbaum, ur bilderboken Vitvivan och Gullsippan. Utgiven av Lilla Piratförlaget 2021
  Pija Lindenbaum, ur bilderboken Vitvivan och Gullsippan. Utgiven av Lilla Piratförlaget 2021