Hoppa till huvudinnehåll
Knutte Wester

Denna utställning har passerat

Knutte WesterHorungen

    Svartvit akvarellmålning av Knutte Wester, föreställande ett barn med vind i håret som tittar på betraktaren.
    Knutte Wester, ur Horungen, 2012–2016

    Under åren 2012–2016 gjorde Knutte Wester en teckning om dagen. Verken utfördes i akvarell och tusch på papper. Varje bild föreställer en scen i hans farmors historia, en historia som Knutte fick höra från farmor själv. Det blev över 1000 akvareller. 670 av dem utgör grunden till den animerade dokumentärfilmen Horungen som blev uttagen att bland sju andra representera Sverige på IDFA (International Documentary Film Festival i Amsterdam), en av världens mest betydelsefulla dokumentärfilmfestivaler.
        
    Både filmen och originalakvarellerna visas på Nordiska Akvarellmuseet under våren 2017. Utställningen öppnar samtidigt som SvT premiärvisar Knutte Westers unika filmberättelse om Hervor och hennes dramatiska uppväxt som utomäktenskapligt barn i en grym verklighet i Sverige i början av 1900-talet.

    Intervju med Knutte Wester, producerad av Nordiska Akvarellmuseet 2017

    Om

    Knutte Wester

    Knutte Wester (f. 1977) arbetar med video, skulptur, teckning och installation. Han gick ut Konsthögskolan i Umeå 2003 och har deltagit i en rad grupp- och separatutställningar bland annat i Moskva, Johannesburg och Stockholm. Dokumentära inslag utgör ofta den röda tråden i Knutte Westers verk. Han är en berättare som med sitt ödmjuka förhållningssätt skildrar orättvisor, maktmissbruk och missförhållanden i det moderna samhället. Ofta berättar han om människor i nöd och ger röst åt dem som har svårt att göra sig hörda.

    Bild av Knutte Wester på knä i sin ateljé

    Bilder från utställningen

    Skulptur av barn under koja byggd av pinna
    Foto: Kalle Sanner
    Foto av vita väggar täckta av svartvita målningar
    Foto: Kalle Sanner
    Foto av vita vägger med flera svartvita verk
    Foto: Kalle Sanner
    Foto av bioduk med akvarell i svartvit, i förgrunden röda biostolar
    Foto: Kalle Sanner