Hoppa till huvudinnehåll
Besök

Besök

På Nordiska Akvarellmuseet kan du se utställningar från hela världen, ta del av spännande arrangemang, experimentera med färg och äta vällagad mat. Välkommen att uppleva möten mellan natur, konst och människor.

I den lilla orten Skärhamn på ön Tjörn hittar du Nordiska Akvarellmuseet. Hit lockas folk från alla kontinenter för att uppleva samtidskonst och akvarellhistoria. Kulturutbudet får det att sjuda på platsen året om och museet har öppet alla årstider (med undantag för de veckor vi håller stängt för utställningsbyte). Genom museets unika placering precis på strandkanten kan den som har lust kombinera sin konstupplevelse med ett dopp från bryggan. Välkommen till Nordiska Akvarellmuseet!

Till utställningarna erbjuder vi alltid möjlighet till fördjupning. Beroende på vilken säsong du besöker oss kan du till exempel gå med på en allmän visning, ta med dig en gratis pocket om konsten eller lyssna på en audioguide i din telefon. Ofta producerar vi film om våra utställningar och du kan ta del av material på såväl Facebook som på YouTube.

Nordiska Akvarellmuseet är en plats för alla människor, i alla åldrar. Ta med dig hela familjen och upptäck allt som museet har att erbjuda. Flera av våra programpunkter riktar sig till familjer och yngre åldrar, och varierar utifrån period. Kanske lockas ni av måleri, visningar eller en föreställning? På museet finns det dessutom alltid utrymmen där ni kan slå er ner för att rita, läsa eller diskutera det ni har sett. Och varför inte ladda batterierna med en kaka i kaféet?

Museibutik

I museibutiken finner du ett noga utvalt sortiment av akvarellmaterial, litteratur, konsthantverk och nordisk design. Sortimentet varierar och anpassas efter pågående utställning och säsong. Det finns alltid ett spännande utbud att botanisera i, för både vuxna och barn.

Butik

Verkstad

I vår öppna verkstad kan både barn och vuxna prova på akvarell. Här finns akvarellmaterial och personal som hjälper dig vid behov. Vid skollov anordnas här temaverkstäder, med utökade öppettider och fri entré. Håll utkik på vår programsida för aktuell information.

Program
gul arm

Övre plan

En trappa upp brukar tempot vara lite lugnare. Här hittar du Konstpausen, med sköna sittplatser där du kan slå dig ner med en bok. Eller varför inte rita ett vackert konstverk? Här uppe hittar du också Thordénrummet. Här kan du möta olika saker beroende på när du besöker oss, men oftast används rummet som utställningsyta eller för någon aktivitet. På ovanvåningen ligger också Experimentverkstaden, som används som kurslokal och verkstad för bokade grupper.

Konstpausen

Restaurang & Kafé

På museet hittar du även Vatten Restaurang & Kafé. Hit kan du komma för att mätta magen eller släcka törsten året om. Här får du en minnesvärd stund, mitt i ett fantastiskt landskap, där ambitionen är att leverera en måltid av de bästa råvarorna som går att finna efter säsong.

Vatten Restaurang & Kafé
Utsikt från restaurang Vatten över snötäckta klippor och is på havet

 


I närheten

När museet är stängt kan du ta del av den konst som finns utanför museet. Fyren är en sex meter hög cylinderformad skulptur av konstnärsduon Wolfgang Winter och Berthold Hörbelt. Den är placerad på en kobbe strax intill Nordiska Akvarellmuseet. Nattetid är verket upplyst och inuti finns en bänk. Längs bryggan som omger museet löper även Gunilla Hanssons installation Sjungande invånare. Den infrästa texten berättar om en atollö i Stilla Havet som riskerar att översvämmas på grund av havshöjningar.

Museet ligger bredvid Gråskärsbadet, en av Tjörns största badplatser. Här finns sandstrand, hopptorn, beachvolleyplan och offentliga toaletter. Ovanför badplatsen står Hulda, en skulptur av konstnären Linn Granlund som ägs av Tjörns kommun.  

På Tjörn finns även Skulptur i Pilane; skulpturpark och ett åtta hektar stort kulturlandskap. Utställningsområdet är ingen traditionell park utan ett levande beteslandskap där du rör dig fritt eller på upptrampade stigar över ängar och berg. Från bergsområdet har du en enastående utsikt över Västerhavet och den bohuslänska arkipelagen. Mellan Nordiska Akvarellmuseet och Pilane går en 12 km lång vandrings- eller cykelled genom ett av Sveriges vackraste kulturlandskap. Mer information.

Tjörn är en ö full av kultur och upptäckter att göra. Sundsby säteri är en mytomspunnen gård med anor från 1300-talet, som idag huserar kafé, butiksbodar, odlingar och vandringsleder. En 5 km lång vandringsled hittar du även runt pittoreska Dyrön, dit du tar dig med färja. Du kan välja att kliva av färjan på den bilfria ön Åstol, där du förutom sjöbodar och lummiga gränder hittar badplats med rutschkana. Längst ut i horisonten, på en karg och vindpinad plats, tornar den världsberömda 32 m höga fyren Pater Noster från 1868 – då ett högteknologiskt mästerverk och idag ett prisat designhotell. Tjörn är även hemvist för flertalet gårdsbutiker, konsthantverkare och loppisar. Evenemangsutbudet på ön är rikt och året om kan man välja bland roliga, experimentella och känsloväckande arrangemang. Berika din upplevelse och upptäck Tjörn.